Međunarodni studentski filmski festival / Student international film festival (STIFF) u svom sedmom izdanju održat će se od 26. do 29. studenog u riječkom Art-kinu, te po prvi put i online.

Potaknuti nesigurnom situacijom u doba pandemije, organizatori su odlučili omogućiti sigurno praćenje festivalskog programa svima koji zbog svojeg i tuđeg zdravlja ostaju u svojim domovima. U riječkom Art kinu kao i kroz web stranicu festivala, gledatelji iz cijelog svijeta moći će pogledati 40 filmova iz 20 zemalja koji će se natjecati za nagrade – najbolji igrani, animirani i dokumentarni film te nagradu publike.

U četiri dana festivala gledat ćemo filmove od Brazila do Australije, Estonije i Norveške do nama susjednih zemalja, dok će Izrael predvoditi uvijek izvrsnim animacijama.

Tako ćemo imati priliku vidjeti finalista za studentskog Oscara, hrvatsko-belgijski igrani film “Pečat”, redatelja Lovre Mrđena, o izbjeglici suočenim s hladnom birokracijom strane zemlje. Iz Srbije ponovno imamo priliku gledati film nagrađivanog mladog redatelja Nikole Stojanovića, i to film “Šerbet” koji je osvojio “Srce Sarajeva” za najbolji studentski film. Film mlade Varaždinke s Riječkom adresom, Bele Bračko-Milešević, “Još uvijek ne znam”, nastao na Blankovoj školi dokumentarnog filma za vrijeme karantene, odvest će nas u melankolično snatrenje o domu i odrastanju.

Ovogodišnje selektorice filmskog programa su Maša Drndić, Marta Ban i Sendi Bakotić.

Ulaz na projekcije u Art-kinu je slobodan.

Popratni program festivala posvećen zvuku

Kako bi se dublje istražila uloga zvuka u filmu, ali i njegov utjecaj u suvremenom društvu, za STIFF festival 2020. kreiran je popratni program pod nazivom “Zvučne okupacije” koji će kroz inovativan audiovizualni sadržaj alterirati ulogu zvuka, postaviti ga u ravnopravan ili dominantan položaj u odnosu na sliku. Vodeći se idejom kako kroz proučavanje zvukova grada možemo otkriti puno o društvenim, političkim i ekonomskim silama koje djeluju u njemu, program će okupirati zvukom galerijski, virtualni, radijski i javni prostor Rijeke.

Karta Zvučnih okupacija

Riječani će tako na šest lokacija u gradu moći doživjeti zvuk kroz četiri festivalska programa: Soundtrack svakodnevice (zvučne instalacije i performansi u javnom prostoru), SoundBox (multimedijalna izložba u pop-up galeriji Korzo 26c), ChatterBox (slušaonica i emisije na Radiju Roža) te Zvučne okupacije (multimedijalna izložba u Omladinskom kulturnom centru Palach).

Međunarodni studentski filmski festival / Student International Film Festival (STIFF) pokrenut je 2014. godine u produkciji udruge Filmaktiv i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci (SKC) s ciljem predstavljanja najboljeg od svjetske recentne filmske produkcije studentskog i debitantskog filma.

Festival je organiziran u partnerstvu s Art-kinom, EPK Rijeka 2020 i Radijom Roža, a sufinanciran je sredstvima Sveučilišta u Rijeci, HAVC-a, Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) i Primorsko-goranske županije.

Kada?

26.11.2020. – 29.11.2020.
18:00