“Zvučne okupacije”, ovogodišnji popratni program Međunarodnog studentskog filmskog festivala STIFF koji će se održavati od 26. do 29. studenog posvećen je zvuku kao temeljnom generatoru kako svakodnevnog tako i umjetničkog impulsa.

Kako bi se dublje istražila uloga zvuka u filmu, ali i njegov utjecaj u suvremenom društvu, STIFF festival 2020. prati program pod nazivom Zvučne okupacije koji će kroz inovativan audiovizualni sadržaj alterirati ulogu zvuka, postaviti ga u ravnopravan ili dominantan položaj u odnosu na sliku.

Okupljajući preko 30 inozemnih i lokalnih audiovizualnih i multimedijalnih umjenika/ca, bogati popratni program 7. STIFF festivala Zvučne okupacije kapilarno će se širiti Rijekom tijekom četiri dana festivala.

Vodeći se idejom kako kroz proučavanje zvukova grada možemo otkriti puno o društvenim, političkim i ekonomskim silama koje djeluju u njemu, program će okupirati zvukom galerijski, virtualni, radijski i javni prostor Rijeke.

Tijekom četiri dana (26. – 29.11.) na šest lokacija u gradu, Riječani će moći doživjeti zvuk kroz Soundtrack svakodnevice – zvučne instalacije i performanse u javnom prostoru, posjetiti multimedijalnu ispovjedaonicu SoundBox smještenu u pop-up galeriji na Korzu, poslušati ChatterBox emisije na Radio Roži te posjetiti izložbu Zvučne okupacije u Galeriji SKC. 

Sound box (Hiss,Magdalena Maderlova)

Sound box (Hiss, Magdalena Maderlova)

Zvučne okupacije u virtualnom i javnom prostoru svakodnevice

Tko i što proizvodi zvuk u doba izolacije? Tko ga kontrolira? Koji su zvukovi dominantni, a koji zvukovi nedostaju? Na koji način zvuk povezuje i odvaja pojedince, grupe i slike? Što se događa kada zvukovi nestaju? U pokušaju da ponudi odgovore na ova pitanja, popratni program STIFFa ponudit će sadržaje  usmjerene na javni prostor grada, ali i na virtualni prostor u kojem mnogi od nas sve više borave.

Prvi dan festivala (26. 11.) u 20 sati očekuje nas otvorenje međunarodne audio-vizualne izložbe Zvučne okupacije u SKC Galeriji u Palachu koja okuplja veliki broj radova čije umjetničke forme traže nove mogućnosti komunikacije, nastalih putem web stranica, e-mail prepiski, CVC kamera i radio valova. U isto vrijeme otvorit će se i SoundBox, ogranak izložbe smješten u privremenoj galeriji na adresi Korzo 26c, svojevrsnoj kutiji za slušanje intimnih umjetničkih monologa i dijaloga s pogledom na vanjski svijet.

Karta Zvučnih okupacija

Nakon projekcije programa Skitnice u 21 sat,  put od Art Kina do Galerije SKC oblikovat će performans Hodogram plesne grupe Flame.

Iznimno zanimljivi dio programa Soundtrack svakodnevice odvijat će se na riječkoj tržnici u subotu i nedjelju ujutro s početkom u 9 sati. Audio instalacije smještene u pothodniku kod riječke tržnice i Kazališnom parku kreirat će nove zvučne pejzaže te pozivati prolaznike/ce na drugačije viđenje uobičajenog.

Festivalska podneva obilježit će ChatterBox, emisija na internet community radiju Radio Roža, svojevrsni javni trg smješten u radio valove koji će ponuditi online audio katalog Zvučnih okupacija. Elena Apostolovski i Natalija Stefanović razgovarat će sa sudionicima/ama programa nedjeljom od 12 sati, te u subotu od 14 sati.

Postav realiziraju studentice Sveučilišta u Rijeci uz Elenu Apostolovski, voditeljicu galerije Studentskog kulturnog centra.

Trenutna situacija u kojoj se nalazimo izmijenila je život gradskih ulica, način na koji poimamo bliskost te dovela u pitanje našu svakodnevicu i utjecala je na formu ali i na sadržaj Zvučnih okupacija. Kroz odabrane radove i sam postav progovaramo o usamljenosti, političkoj stvarnosti, društveno-ekonomskim procesima, agresiji u društvu, prolaznosti, slobodi, mašti i zajedništvu. Zvučne okupacije koriste zvuk kao alat koji nas povezuje i premošćuje udaljenosti, virtualno i fizički. Podsjećaju na mogućnosti suvremene umjetnosti koja nas vodi u nove svjetove ali i ukazuje na svijet u kojem živimo i koji sami stvaramo“, istaknula je o konceptu kustosica Apostolovski.  

Za vrijeme trajanja festivala izložbu Zvučne okupacije i SoundBox moći će se posjetiti od 13 do 18 sati.

Zvučne okupacije dio su službenog kulturnog i umjetničkog programa Europske prijestolnice kulture – Rijeka 2020.

Međunarodni studentski filmski festival / Student International Film Festival (STIFF) pokrenut je 2014. godine u produkciji udruge Filmaktiv i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci (SKC) s ciljem predstavljanja najboljeg od svjetske recentne filmske produkcije studentskog i debitantskog filma.

Festival je organiziran  u partnerstvu s Art-kinom i Radijom Roža, a sufinanciran je sredstvima Sveučilišta u Rijeci, HAVC-a, Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR), EPK Rijeka 2020 i Primorsko-goranske županije.

Kalendar događanja

Izložba
 • 04.12. – 20.12.
 • (00:00)

Izložba fotografija „Krajolici sjećanja u grafitima“ u Exportu

Izložba predstavlja fotografije koje su snimili istraživačica i istraživači koji rade na području bivše Jugoslavije: Roswitha Kersten-Pejanić, Vjeran Pavlaković, Eric Ušić i Kevin Kenjar...

Detaljnije

Projekcija
 • 01.12. – 07.12.
 • (17:00)

Riječka premijera filma “Kumek” Darija Juričana

Film o kojem govori cijela Hrvatska konačno stiže na veliko platno Art-kina, 1. prosinca u dvostrukom terminu prikazivanja....

Detaljnije

Predstava
 • 21.11. – 06.12.
 • (23:30)

Online predstava ‘Labirint’

‘Labirint’ je dirljiva životna drama koja publici pruža rijedak uvid u nevjerojatan um čovjeka zarobljenog u društvu koje nije dostatno evoluiralo....

Detaljnije

Izložba
 • 02.12. – 15.12.
 • (17:00)

Izložba “Naturalna semantika” Azre Svedružić i Demirela Pašalića

Naturalna semantika multimedijalna je izložba koja istražuje mogućnost dijaloga između prirode ljudi, prirode djela i prirode...

Detaljnije

Izložba
 • 03.12. – 15.01.
 • (19:00)

“Loše odluke, pola zabave” švicarske umjetničke skupine !Mediengruppe Bitnik

Izložba se bavi problematikom sve prisutnijeg upošljavanja algoritama u procjeni naših osobnosti i odlučivanja jesmo li „uzorni“ građani ili zaposlenici...

Detaljnije

Projekcija
 • 03.12.
 • (19:00)

Horor drama „Mali Joe“ Jessice Hausner

"Mali Joe", austrijsko-britansko-njemačko-francuska koprodukcija, novi je naslov na programu Art-kina u prosincu...

Detaljnije