90: Ožiljci
Međunarodna izložba o tragovima vremena u Srednjoj i Istočnoj Europi

Muzej moderne i suvremene umjetnosti
Krešimirova 26c, Rijeka
27. 7. – 27. 9. 2021.
Kustosica
je Janka Vukmir, Institut za suvremenu umjetnost, Zagreb

Izložba će biti otvorena u utorak 27. srpnja 2021. godine u 20 sati.

U periodu između pada Berlinskog zida i integracije prvih postsocijalističkih država u maastrichtsku Europsku uniju, intenzivne globalne geopolitičke, društvene, ekonomske, kulturne, tehnološke informacijske promjene narušile su dotadašnje ravnoteže i stvorile nove odnose unutar i između novonastalih država. Dinamika  tih promjena bila je u pojedinim sredinama različita, njihov intenzitet varirao je od baršunastih do ratnih turbulencija, no procesi iz devedesetih svakako su ostavili brojne ožiljke na generacijama koje su se našle na putu ovih burnih procesa.

Izložba “90e: Ožiljci” (Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, 27. 7. – 27. 9. 2021; otvorenje: 27 .7. u 20 sati ), međunarodna izložba o tragovima vremena u Srednjoj i Istočnoj Europi, nastaje upravo iz potrebe za podsjećanjem i boljim razumijevanjem umjetnosti ranog razdoblja tranzicije europskih država postsocijalističkog naslijeđa.

Tridesetak umjetnika zastupljenih na izložbi, iako djelujući u udaljenim sredinama od Balkana do Baltika ili od Srednje Europe od centralne Azije, prepoznali su slične simptome koji su iz naših raznolikih društava petrificirani u ožiljke što ih kao sudionici, protagonisti ili nasljednici tog desetljeća prenosimo u novo doba.

***

Paralelno s izložbom “90e: Ožiljci”, u prizemlju Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, popularno nazvanom prostoru Kitchen, MMSU predstavlja i zajedničku izložbu Sandra Đukića i Bojana Salaja pod naslovom “Arhiv kao memorijski konstrukt” koja će također biti otvorena 27. srpnja u 20:30. Izložba propituje naša sjećanja na rane devedesetih način na koji  danas funkcionira umjetnički rad koji se bavi budućnošću – koja nikada nije nastupila.

Središnji rad ove izložbe je Đukićev rad koji na zadnjem, 16. jugoslavenskom bijenalu mladih u Rijeci održanom 1991. godine osvaja nagradu Saveza likovnih umjetnika Hrvatske. Svega nekoliko tjedana nakon otvorenja izložbe započinje rat u Hrvatskoj, a nagrađeni rad – objekt biva izgubljen i uništen.

Kada?

27.07.2021. – 27.09.2021.
20:00