U Relativnoj galeriji u Rijeci od 28. rujna do 20. listopada moći će se razgledati međunarodna grupna izložba „Apstrakcija“ koja predstavlja radove 20 autora iz Hrvatske te dvoje iz Austrije.

Apstrakcije ovih umjetnika predstavljaju različite individualne izričaje koji se kreću u rasponu od intuitivnog, lirskog, fluidnog do organskog, materijalnog te metafizičkog ili matematičkog. Neovisno o ovim tonalitetima, publika ima priliku uživati u raznolikosti igre boja i oblika koje nas uvlače u neverbalni prostor i doprinose suptilnom povezivanju s „onostranim“.

„Prema definiciji, apstrakcija je sve ono čemu ne prepoznajemo oblika. Ali upravo su slikari apstrakcije pomogli da shvatimo da svijet oblika itekako postoji u onome čemu ne znamo dati imena, u neverbalnom i intuitivnom prostoru, u spiritualnom, u svijetu ideja, mašte, preklapanja realiteta i fizičkih pojavnosti. Otkad je prema službenoj povijesti umjetnosti, prije 111 godina, Vasilij Kandinski naslikao prvu apstraktnu sliku, ova vrsta zaokuplja pažnju i maštu stvaralaca koji upravo apstrakcijom probijaju nametnuta ograničenja na individualnom i društvenom vizualnom području, u najširem smislu. Gotovo da nema umjetnika koji se nije u nekoj fazi okušao ili posvetio ovoj slikarskoj vrsti…“ navodi se u najavi izložbe.

Izlažu umjetnici: Mario Oberhofer (At), Elisabeth Unterkofler (At), Mirela Peterlić, Nevena Živić, Marina Vlašić, Sanjin Bakotić, Ivan Tomečak, Ivan Paulić, Iva Puc, Aljona Brajković, Lea Čeč, Maja Horvat, Renata Vojnić, Sandra Ban, Iva Gašparić, Jelena Sitar Barbarić, Zlata Tomljenović, Snježana Boyd, Georgette Yvette Ponté, Sanja Simeunović Bajec, Darija Stipanić, Davor Kliman i Roberta Weissman Nagy .

Otvorenje izložbe je u srijdu, 29. rujna u 19 sati.

U okviru izložbe, 23. listopada s početkom u 12 h u Relativnoj galeriji održat će se i besplatna radionica na kojoj će se posjetitelji imati priliku okušati u slikanju apstrakcije, pod vodstvom slikarice i likovne pedagoginje Mirele Peterlić.

Radno vrijeme Relativne galerije, na adresi Pomerio 18,  je od 17 do 20 sati, osim utorka i subote kada je otvorena od 10 do 12 sati. Nedjeljom je galerija zatvorena.

(Rad Davora Klimana i Zlate Tomljenović / Foto: Relativna galerija, press)

Kada?

29.09.2021. – 20.10.2021.
19:00