U subotu, 12. prosinca, u 17.30 sati, u Slovenskom domu KPD „Bazovica“, Podpinjol 43, održat će se otvorenje izložbe koja prati višestoljetnu povijest obitelji Morpurgo.

Otvorenju izložbe prisustvovat će zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović, predsjednik Slovenskog doma KPD „Bazovica“ Zvonimir Stipetić, tajnica Slovenskog doma KPD „Bazovica“ Sandra Grudenić predsjednik Židovske općine Rijeka Ranko Špigl, potpredsjednica Židovske općine Rijeka Rina Brumini i arhivistica Vivian Špacapan.

Članovi obitelji Morpurgo, podrijetlom iz Maribora, ostavili su neizbrisiv trag u povijesti izdavaštva na području Splita (donedavno aktivna najstarija knjižara u Splitu), politike (zastupnici u Dalmatinskom saboru), trgovine, ekonomije, medicine, prava, književnosti, inovacije i aktivizma. Carlo Nathan Morpurgo, legat potpornog židovskog udruženja Delasem, pomagao je  članovima Židovskih zajednica u Rijeci koji su tijekom XIX. i XX. stoljeća pristigli iz raznih dijelova Europe, a uoči II. svjetskog rata izgubili državljanstvo i ostali prepušteni na milost i nemilost režima.

Izložba je nastala u suradnji Muzeja grada Splita i Sinagoge Maribor – Center judovske kulturne dediščine iz Slovenije, a riječkom postavu pridružuje se i Museo ebraico „Carlo e Vera Wagner“ iz Trsta koji je zajedno sa Židovskom općinom Rijeka za potrebe izložbe napravio istraživanje o Carlu Nathanu Morpurgu.

Izložba će za građane biti otvorena do 23. prosinca 2020. godine i moći će se razgledati ponedjeljkom, srijedom, četvrtkom i petkom od 10.00 do 15.00 sati  te utorkom  od 10.00 do 18.00 sati, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Kada?

12.12.2020. – 23.12.2020.
17:30