U posljednjem tjednu završnice Rijeke 2020 – EPK, od 27. do 30. travnja, svakog dana u 17 i 19 sati, održavat će izvedbena turistička tura “Europa to go” kroz širi centar Rijeke, u organizaciji udruge Drugo more.

Naš globalizirani i pokretni svijet zastao je zbog virusa Covid-19. Mobilnost i turizam doživjeli su dosad neviđene poremećaje, uz ograničenja putovanja, samoizolaciju, socijalnu distancu i testove koji su potrebni za prelazak granica. Ni Rijeku nije zaobišla ova nova realnost pa su protekla ljetna i zimska razdoblja – predviđena za godišnje odmore – u gradu bila daleko manje međunarodna nego inače, baš u trenucima kada se Rijeka morala dokazati kao kulturna prijestolnica Europe. No, svaka kriza može ponuditi i neke nove mogućnosti, a umjetnost svojim praksama pružiti izlaz iz ovog distopijskog scenarija.

EUROPA TO GO omogućuje kompaktno, sigurno i ekološki prihvatljivo sudjelovanje u izvedbenoj, regionalno-međunarodnoj turističkoj turi. Diljem šireg centra Rijeke, vođeni bečkim umjetničkim kolektivom God’s Entertainment, brojne znamenitosti Europe mogu se posjetiti i osobno doživjeti u dva sata lagane pješačke rute: od rimske Kapitolske vučice, preko praškog spomenika Kafki do Gospe iz Međugorja kao mjesta hodočašća na napuštenoj čistini; samo nekoliko koraka dijeli amsterdamsku Crvenu četvrt od pariškog groblja Père-Lachaise. Ovdje su mjesta i prostorna orijentacija u neprestanoj mijeni, a pogledi i doživljaji postaju izgubljeni: pitamo se, je li ovo još uvijek Rijeka ili smo već u Veneciji?

Ono što je mnogim ljubiteljima umjetnosti i kozmopolitima uskraćeno ograničenjima putovanja – umjetnost, kultura i internacionalni štih – sada je ponovno moguće uz EUROPA TO GO. Povratno putovanje dostupno svačijem džepu, uz minimalne emisije ugljikovog dioksida i bez ikakve putovnice.

EUROPA TO GO je interdisciplinarni umjetnički projekt u javnom prostoru čija se izvedba uvijek prilagođava i razvija u skladu sa specifičnim lokalnim uvjetima. Prenošenjem poznatih europskih znamenitosti u lokalnu sredinu i njihovim ponovnim predstavljanjem u novom kontekstu omogućuje se novi način doživljavanja pojedinih umjetničkih djela ili mjesta, kao i njihova proširena interpretacija. Pritom se stvarno, lokalno okruženje dovodi u odnos i asocijativnu vezu sa stvarnim mjestom na kojem se neka znamenitost zaista nalazi.

Ovom se neobičnim izvedbenom turom također nastoji osvijestiti važnost kulturne razmjene i razumijevanja stvarnosti i performativnosti. Umjetnici iz kolektiva God’s Entertainment predstave će izvesti u suradnji s lokalnim umjetnicima, glumcima i statistima. Oponašajući pojedine znamenitosti i turističke atrakcije s prostora Europe, odabrane lokacije u Rijeci zasjat će u novom „europskom“ svjetlu uz razne objekte, skulpture, intervencije u krajoliku i izvedbe.

God’s Entertainment je umjetnički kolektiv koji djeluje u Beču. Kroz svoje radove preuzimaju aktualne društvene teme i rasprave i podvrgavaju ih performativnom istraživačkom procesu. Njihove radove odlikuje visoki intenzitet, aktivno sudjelovanje publike i bogat slikovni jezik koji izvire iz pop kulture i medija.

Obavezne prijave

Sudjelovanje je besplatno, a prijave počinju od 20. travnja putem e-maila na info@drugo-more.hr. U prijavi je potrebno navesti ime i prezime, željeni datum i vrijeme obilaska te broj telefona. Program će se održati isključivo ako to budu dopuštale važeće epidemiološke mjere. Svi koji se prijave za sudjelovanje bit će o tome na vrijeme obaviješteni.

Kada?

15.05.2021. – 31.05.2021.
17:00