Kao završnica programskog pravca Dopolavoro, koji je u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture vodila udruga Drugo more, bečki umjetnički kolektiv God’s Entertainment izvest će više umjetničko-turističkih obilazaka po centru Rijeke. Oponašajući pojedine znamenitosti i turističke atrakcije s prostora Europe, odabrane lokacije u Rijeci zasjat će u novom „europskom“ svjetlu, uz razne objekte, skulpture, intervencije u krajoliku i izvedbe.

U najavi svojeg riječkog gostovanja, umjetnici poručuju da Europa To Go omogućuje kompaktno, sigurno i ekološki prihvatljivo sudjelovanje u izvedbenoj, regionalno-međunarodnoj turističkoj turi. Diljem šireg centra Rijeke, brojne znamenitosti Europe mogu se posjetiti i osobno doživjeti u dva sata lagane pješačke rute: od rimske Kapitolske vučice, preko praškog spomenika Kafki do Gospe iz Međugorja; samo nekoliko koraka dijeli amsterdamsku Crvenu četvrt od kultnog pariškog groblja Père-Lachaise… „Ono što je mnogim ljubiteljima umjetnosti i kozmopolitima uskraćeno zbog ograničenja putovanja, sada je ponovno moguće uz Europa To Go. Povratno putovanje dostupno svačijem džepu, uz minimalne emisije ugljikovog dioksida i bez ikakve putovnice.“

Obavezne prijave

Riječka inačica hvaljenog umjetničkog projekta Europa To Go održavat će se od 25. do 28. svibnja u dva termina, s početkom u 17 i 19 sati. Sudjelovanje u turi je besplatno, uz obaveznu prijavu e-mailom na adresu info@drugo-more.hr: uz ime, prezime i broj telefona, u poruci je potrebno navesti željeni datum i sat početka obilaska. Program će se održati u skladu sa svim važećim epidemiološkim mjerama, uz ograničen broj sudionika.

Europa To Go je interdisciplinarni umjetnički projekt u javnom prostoru čija se izvedba uvijek prilagođava i razvija u skladu sa specifičnim lokalnim uvjetima. Prenošenjem poznatih europskih znamenitosti u lokalnu sredinu i njihovim ponovnim predstavljanjem u novom kontekstu omogućuje se novi način doživljavanja pojedinih umjetničkih djela ili mjesta. Ovom se neobičnim izvedbenom turom također nastoji osvijestiti važnost kulturne razmjene i razumijevanja stvarnosti i performativnosti. Umjetnici iz kolektiva God’s Entertainment obilaske će izvoditi u suradnji s lokalnim umjetnicima, glumcima i statistima.

God’s Entertainment je umjetnički kolektiv iz Beča, jedan od mnogih eksperimentalnih kazališnih skupina u Austriji koji nastoji nadići kazališne i društvene konvencije. Djelujući u području performansa, happeninga, vizualne umjetnosti i zvuka, grupa kroz svoje radove preuzima aktualne društvene teme i rasprave i kritički ih podvrgava performativnom istraživačkom procesu. Njihove radove odlikuje izvedba u javnim prostorima izvan kazališta, aktivno sudjelovanje publike i bogat slikovni jezik koji izvire iz pop kulture i medija.

Više doznajte na internetskoj stranici udruge Drugo more.

Kada?

25.05.2021. – 28.05.2021.
17:00