Manifestacija Benja 2.0 – Tjedan glagoljice Rijeka 2020 održavat će se u Rijeci, u okviru projekta Europske prijestolnice kulture, od ponedjeljka, 23. do ponedjeljka, 30. studenog 2020.

Manifestacija će obuhvatiti sadržaje u rasponu od početaka tiska pomičnim slovima do trodimenzionalnog tiskanja, a  sastoji se od demonstracije rada replike drvenog tiskarskog tijeska iz doba inkunabula (do 1500. godine), male škole glagoljice, demonstracije trodimenzionalnog tiskanja, predavanja o pretiscima Benjinih glagoljskih knjiga i suvremenim istraživanjima glagoljice, prikazivanja filmova vezanih uz Šimuna Kožičića Benju i Branka Fučića.

Program je namijenjen prvenstveno djeci i adolescentima, ali je otvoren i svima koje zanima glagoljica. Održavat će se tijekom tjedan dana na više lokacija: u Palači šećerane, u Art kinu, na Korzu, u Sveučilišnoj knjižnici.

Manifestacija započinje u ponedjeljak 23. studenog u 11.00 sati otvorenjem u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke te potom obilaskom izložbe na postamentima na riječkom Korzu.

Na pripremi ove manifestacije snage su udružili Udruga TypeFlow, Grad Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka i Rijeka 2020. Pridružili su se Sveučilišna knjižnica Rijeka, Filozofski fakultet Rijeka, Centar za dizajn i produkciju Akademije primjenjenih umjetnosti Rijeka, Welt d.o.o, Prirodoslovna i grafička škola Rijeka, Istrafilm Rijeka i Art kino Rijeka.

Raspored programa:

Otvorenje manifestacije

Ponedjeljak, 23.11.; 11-12 sati, Gradska vijećnica Grada Rijeke, postamenti na riječkom Korzu

Izložba na postamentima posvećena je modruškom biskupu Šimunu Kožičiću Benji i glagoljskoj tiskari koju je osnovao u Rijeci 1530. godine.

Demonstracija rada tiskarske preše

Ponedjeljak, 23.11.; 16.30 – 17 sati, utorak – petak (10 – 12 h; 16 – 18 h), Muzej grada Rijeke (Palača Šećerane); Krešimirova ulica 28

Prijave za prisustvovanje demonstraciji rada tiskarske preše: email: info@benja.hr

Filmovi

Ponedjeljak, 23.11.; 17.30 – 18.30 h, Art-kino, Krešimirova ulica 2

Prijave za dolazak na projekcije filmova u Art kinu: email: ured@art-kino.hr

  • Šimun Kožičić Benja, režija: Bernardin Modrić; Hrvatska, 2013., 27 min – dokumentarni

Film predstavlja život i djelo modruškoga biskupa Šimuna Kožičića Benje, briljantnoga govornika, borca protiv Turaka i pisca svjetske povijesti na hrvatskom jeziku. Biskup Kožičić je u svojoj riječkoj tiskari, u kratkom razdoblju od 15. prosinca 1530. do 27. svibnja 1531. godine, otisnuo šest glagoljskih knjiga koje su danas rariteti svjetskih knjižnica. Modruškog biskupa  igranim dijelovima tumači riječki glumac Predrag Sikimić.

  • AZ, Branko pridivkom Fučić, režija: Bernardin Modrić, Hrvatska, 2016., 36 min – dokumentarni

Poetska je i kontemplativna priča  o najuglednijem hrvatskom istraživaču glagoljice i freskoslikarstva čija je djelatnost obilježila povijest umjetnosti naših krajeva druge polovice prošloga stoljeća. Fučić je znanstvenik koji nam je tako jednostavno, zanimljivo, slikovito i nadahnuto približio davne ljude, davne događaje i davno vrijeme. Njegova istraživanja Bašćanske ploče, Istre i cresko-lošinjskoga arhipelaga spadaju u vrh znanstvenog istraživanja na području povijesti umjetnosti. Film dočarava njegov svijet mističnih priča i prizora sačuvanih na zidovima crkava, kamenitim putovima, uličicama istarskih i primorskih gradića, seoskim grobljima.

Mala škola glagoljice

Ponedjeljak, srijeda i petak; 18 – 19.30 h, u Muzej grada Rijeke (Palača šećerane), Krešimirova ulica 28

Prijave za za Malu školu glagoljice: email: prijave.programi@gkri.hr

Tijekom tri susreta u trajanju školskog blok-sata polaznici će se kroz igre glagoljske pamtilice (memory), školice, premetaljke (scrabble), kola sreće i kviza upoznavati s različitim tipovima glagoljskog pisma.

Glagoljica i 3D; demonstracija rada 3D printera

Utorak i četvrtak 10 – 12 h; 16 – 18 h; 18 – 19.30 h; srijeda i petak 10 – 12 h;  16 – 18 h, Muzej grada Rijeke (Palača šećerane), Krešimirova ulica 28

Prijave za prisustvovanje radionicama 3D tiska: email: prijave.programi@gkri.hr

Na radionicama 3D printanja upoznat ćemo jednostavne oblike 3D modeliranja kroz koje će se upravo glagoljička slova koristiti kao osnova inspiracije za oblikovanje raznih uporabnih ili suvenirskih predmeta koji će na 3D printerima i biti izrađeni.

Predavanja i okrugli stol

Prijave za prisustvovanje predavanjima i izložbi Glagoljica u Sveučilišnoj knjižnici Rijeka: email: glagoljica@svkri.hr

  • Pretisci izdanja Kožičićeve glagoljske tiskare (postignuća i planovi)

akademkinja Anica Nazor, prof. dr. Mateo Žagar, prof. dr. Sanja Zubčić

Utorak, 24.11. u 11 h, Sveučilišna knjižnica, dvorana izložbe Glagoljica, Dolac 1

U predavanju će se predstaviti dosad objavljeni faksimili izdanja iz Kožičićeve glagoljske tiskare te njihove transliteracije i/ili transkripcije. Posebno će se istaknuti važnost kritičkoga izdanja Misala hruackoga. Istaknut će se tijek rada na zasad jednoj nepretisnutoj knjizi, Oficiju rimskom, i planovi za njegovo objavljivanje, a zaključno će se upozoriti na važnost i vrijednost riječke glagoljske tiskare i njezinih izdanja te upututi na buduće smjerove istraživanja.

  • Virtualni svijet zadarskog glagoljaštva: digitalni laboratorij kao model istraživanja i promicanja glagoljaštva u digitalnom okruženju

Predavačica je izv. prof. dr. Marijana Tomić, pročelnica Odjela za informacijske znanosti, voditeljica Centra za istraživanje glagoljaštva, Sveučilište u Zadru

  • Okrugli stol: Ususret interpretacijskom centru Benja

Srijeda, 25.11. u 14 h, Sveučilišna knjižnica, dvorana izložbe Glagoljica, Dolac 1

U izlaganju će biti predstavljeni temeljni ciljevi Centra za istraživanje glagoljaštva, virtualni laboratorij za istraživanje glagoljaštva GlagoLab te do sada izrađene baze podataka. Osim znanstvenih, bit će predstavljene popularno-znanstvene aktivnosti, i to suvremeni oblici komuniciranja digitalne baštine i uključivanje javnosti u znanstvene aktivnosti kroz crowdsourcing kampanje. Istaknut će se i važnost sudjelovanja studenata u svim projektnim aktivnostima.

  • Predstavljanje Kuće istarskih fresaka u Draguću; Glagoljski natpisi na istarskim freskama

Četvrtak, 26.11.; 12 – 14 h; Sveučilišna knjižnica, dvorana izložbe Glagoljica, Dolac 1

Predstavljanje Kuće istarskih fresaka u Draguću;

Predavačica je dr. sc. Sunčica Mustač, voditeljica Kuće fresaka u Draguću – Casa degli affreschi a Draguccio; Povijesni i pomorski muzej Istre u Puli – Museo storico e navale dell’Istria

Predstavit će se Kuća istarskih fresaka u Draguću, projekt Istarske županije i Općine Cerovlje, unutar koje djeluje Centar za freske kao zaseban odjel pri Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u Puli. Njegova je uloga da bude referentno mjesto u kojem će se prikupljati sva dokumentacija tematski vezana za zidno slikarstvo.

Glagoljski natpisi na istarskim freskama;

Pedavač je dr. sc. Željko Bistrović, viši stručni savjetnik – konzervator, Konzervatorski odjel u Rijeci, koji će obraditi ne samo one odavno poznate i kulturno-povijesno najvažnije spomenike ove vrste, već i one manje znane koji su otkriveni nakon Fučićevog izdanja Glagoljskih natpisa, a nisu dostojno znanstveno obrađeni.

Za prisustvovanje demonstracijama rada tiskarske preše, radionicama i predavanjima potrebno je prethodno se prijaviti putem mailova, a sve detaljnije informacije dostupne su na web stranici otvorenoj za potrebe manifestacije: http://www.benja.hr

Kada?

23.11.2020. – 30.11.2020.
00:00

Kalendar događanja