U Galeriji Filodrammatica održalo se 15. izdanje festivala “Moje, tvoje, naše”, koje je je ove godine okupilo stručnjake i umjetnike koji iz različitih perspektiva propituju aktualne i buduće probleme Jadrana i priobalja uslijed tehnoloških i klimatskih promjena.

Festival je započeo otvorenjem izložbe “Tvoj, moj, naš Jadran”, arhitekta Antuna Sevšeka i dizajnera Damira Gamulina, koji su predstavili projekt Jadranska magistrala. Riječ je o umjetničkom istraživanju koje koristi kartografske i fotoanalitičke metode za prikupljanje podataka o promjenama prostora i života ljudi duž trase poznate priobalne ceste, puštene u promet 1965. godine, koja se u Hrvatskoj proteže od granice sa Slovenijom do granice s Crnom Gorom.

Jadran u fokusu 15. festivala Moje, tvoje, naše

Na izložbi su svoje radove predstavili i dizajneri Ivica Mitrović i Oleg Šuran, koji pod praksom radnog naziva „Mediteranski spekulativni pristup“ promišljaju načine na koje bi se rastuće tehnološke, ekonomske i društveno-političke promjene mogle reflektirati u kontekstu mediteranske, jadranske Europe. Uzimajući Split kao spekulativnu studiju slučaja, koji se iz turističkog centra u drugoj polovici 21. stoljeća transformirao u centar uzgoja vlasulja kao organizama koji podnose ekstremne klimatske uvjete, njihov projekt “Život nakon turizma” istražuje moguće alternativne scenarije očekivanih ekstremnih klimatskih budućnosti.

S druge strane, dizajneri se u radu “Posljednji mediteranski skiper” bave rastućim fenomenom automatizacije, predviđajući kako će do 2035. godine strojevi u potpunosti zamijeniti ljude u upravljanju turističkim charter plovilima, čime će zanimanje skipera postati stvar prošlosti.

Festival organizira Drugo more, a izložba ostaje otvorena do 28. veljače, radnim danima od 17 do 20 sati.