Bogata riječka povijest iz svog fokusa često izbaci zanimanje za onu običniju, svakodnevniju, možda naizgled dosadniju povijest koja se bavi temama kao što je izgradnja cijelog jednog dijela grada, no upravo su se ovime pozabavili stanovnici Škurinja proteklog petka, gdje su se mogli kritički osvrnuti na život u gradskim naseljima s ciljem poticanja pozitivnih promjena „odozdo“.

Izložba „Iz betona rođeni“ sastavljena je od dvadesetak izložaka koji uključuju stare fotografije i novinske članke iz sedamdesetih i ranih osamdesetih godina, a opisuje izgradnju ‘stanova s tekuće vrpce’ na  škurinjskom području. Kroz izložbu se može naučiti o nekadašnjem pogonu tzv. „riječke tvornice stanova“, koji je stvarao nove domove riječkih radnika, često dobivanih od strane poduzeća u kojima su ti radnici radili, ali i o zdanjima poput nekadašnje tvornice konopa, o javnim prostorima i sličnom.

Uz postavljenu izložbu, druženje je pratio i okrugli stol na kojem se razgovaralo o životnim uvjetima na Škurinju, budućnosti naselja i njegovom sadržaju, komentiralo postojeće stanje i probleme te davalo nove prijedloge. U raspravi su, zajedno s riječkim urbanistima, sudjelovali stručnjaci iz Berlina i Ljubljane koji su zainteresiranim stanovnicima Škurinja prenijeli djelić svojih znanja i iskustava.

Također, okupljeni su mogli kupiti knjigu „Riječka radnička naselja“, koja detaljno istražuje arhitekturu namijenjenu prvenstveno stambenom zbrinjavanju rastućeg riječkog radništva u periodu do 80-ih godina
prošlog stoljeća.

Događanje se odvilo u sklopu projekta “Kultura na balkonu” kojeg provode Udruga za urbanu regeneraciju “Kuraž”, Gradska knjižnica Rijeka i RIJEKA 2020, uz financijsku podršku programa „Actors of Urban Change“ Zaklade Bosch.