U sklopu šesnaestog po redu interdisciplinarnog festivala „Moje, tvoje, naše“ i povodom šezdesete obljetnice osnutka Pokreta nesvrstanih, u suradnji s ljubljanskom Modernom galerijom, u Galeriji Filodrammatica otvorena je izložba „Južna sazviježđa: Poetike nesvrstanih (Napisati revolucionarnu pjesmu nije dovoljno)“.

Prema riječima kustosice Bojane Piškur, izložba sadrži suvremene radove umjetnika koji istražuju važnost korištenja ideja Pokreta nesvrstanih u današnjem vremenu.

„Predstavljamo radove osmero umjetnika i umjetnica koji preispituju što je danas smisao ideja Pokreta nesvrstanih i kako se one mogu iskoristiti kao alat u okviru svega što se danas dešava u svijetu – uspon desnih politika, fašizma, nejednakosti itd.“ kaže Piškur, dodajući da drugi naziv izložbe „Napisati revolucionarnu pjesmu nije dovoljno“ zapravo znači da treba postati ta pjesma.

Na izložbi u Galeriji Filodrammatica od 24. rujna do 15. listopada svoje radove predstavljaju: Dan Acostioaei, Nika Autor, Đorđe Balmazović, Ferenc Gróf, Ibro Hasanović, Dubravka Sekulić, Hyun-Suk Seo i Mila Turajlić. Na izložbi je također predstavljena kartografija međunarodne kulturne suradnje SFR Jugoslavije i zemalja u razvoju, autorice Teje Merhar, i odabrani arhivski materijali Pokreta nesvrstanih.

Među izloženim radovima, Riječanima bi mogao biti posebno zanimljiv film Bauk (Spectre) Ibre Hasanovića, koji je snimljen na Galebu, brodu jugoslavenske mornarice koji je Josip Broz Tito koristio za zabave, međunarodne posjete i diplomaciju… Film je svojevrsna meditacija o propadanju i smrti, o načinima na koje pamćenje proganja sadašnjost i na nju utječe.

U nešto drugačijim izdanjima, izložba je prethodno predstavljena u Modernoj galeriji u Ljubljani 2019. i Asia Culture Centru u južnokorejskom gradu Gwangju 2020. godine. Kao svojevrsni uvod u kulturnu politiku Pokreta nesvrstanih, izložba se fokusira na pojedine povijesne događaje, pri čemu se predstavljeni projekti i istraživanja bave temama kulturne razmjene i kulturnih programa između Jugoslavije i nesvrstanih zemalja u Aziji, Africi i Latinskoj Americi.

Pokret nesvrstanih osnovan je u rujnu 1961. godine na konferenciji u Beogradu kao transnacionalni politički projekt i koalicija malih i srednjih država, uglavnom bivših kolonija i zemalja u razvoju s globalnog Juga ili Trećeg svijeta, Pokret nesvrstanih je predstavljao prvi veliki poremećaj na mapi hladnog rata, tragajući za alternativnim političkim savezima i „alternativnom mondijalizacijom“.

Manifestaciju „Moje, tvoje naše“, ove godine posvećenu Pokretu nesvrstanih, organiziraju riječka udruga Drugo more, Institut za povijest umjetnosti iz Zagreba i ljubljanska Moderne galerije, a program se sastoji od izložbenog, konferencijskog i filmskog dijela.

Izložba će biti otvorena do 15. listopada i može se razgledati u radno vrijeme Galerije Filodrammatica od ponedjeljka do subote od 16 do 20 sati.

Detaljan program i raspored događanja u sklopu manifestacije „Moje, tvoje, naše 2021: Nesvrstani“ potražite na mrežnim stranicama Drugog mora.