U Svetištu na Trsatu danas je održana konferencija za medije i prezentacija novog virtualnog vodiča Svetišta Majke Božje Trsatske. Na prezentaciji je predstavljen novi zajednički projekt koji je realiziran suradnjom Svetišta Majke Božje Trsatske i Turističke zajednice grada Rijeke te tehničkog realizatora tvrtke CogitoLab j.d.o.o.

Na današnjoj prezentaciji o značaju novog virtualnog vodiča Svetišta Majke Božje Trsatske uzvanicima su se obratili fra Krunoslav Kocijan, gvardijan Svetišta Majke Božje Trsatske, Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice grada Rijeke, i Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke, dok je virtualni vodič u svojoj primjeni predstavljen od strane Krešimira Prevendera, direktora CogitoLab j.d.o.o.

Predstavljen novi virtualni vodič Svetišta Majke Božje Trsatske / Foto: TZ grada Rijeke

Predstavljanje virtualnog vodiča Svetišta Majke Božje Trsatske / Foto: TZ grada Rijeke

Virtualni vodič Svetišta Majke Božje Trsatske, koji je dostupan na stranici https://heritagecroatia.com/virtualno/virtualno-svetiste-majke-bozje-trsatske/ turistička je virtualna interaktivna šetnja i razgled Svetišta Majke Božje Trsatske u 360°. Vodič se sastoji od 50 panorama s interaktivnim sadržajem na ključnim točkama. Ovaj virtualni turistički vodič otvara mogućnost „dolaska“ i razgledavanja Svetišta u ovo dinamično i interaktivno vrijeme, a sve s ciljem promidžbe i prezentacije sakralne baštine Rijeke. Vodič je i dodatni motiv dolaska u Rijeku koja je bogata ponudom i pored Svetišta nudi brojne znamenitosti, tradicije i priče za otkrivanje. Virtualni vodič Svetišta Majke Božje Trsatske, najstarijeg Marijanskog svetišta Hrvatske,  također je prilika svim posjetiteljima da prouče njezinu bogatu povijest koja upravo ovih dana i to 10. svibnja obilježava 730-tu obljetnicu od čudesnog prijenosa Nazaretske kućice na Trsat (10.5.1291.).

Interaktivne virtualne šetnje hrvatskim svetištima već su dostupne i mogu se pronaći na portalu heritagecroatia.com.

‘Prošetati’ se tako može Svetištem čudotvorne Gospe Sinjske i Svetištem Majke Božje Bistričke. Najnovija virtualna tura koja se može pogledati je u Svetištu Majke Božje Trsatske. U suradnji s Turističkom zajednicom grada Rijeke i Svetištem na Trsatu mapirana su sva bogatstva koje svetište pruža. Tako se na turi može vidjeti Čudotvorna ikona Majke Božje Trsatske, priča o Nazaretskoj kućici koja se na ovom mjestu zadržala tri godine, crkva sa svim njezinim oltarima, kipovima i freskama. Tu je i prostor ispred crkve na kojem se nalazi kip sv. Pape Ivana Pavla II koji je posjetio ovo svetište, kip sv. Majke Terezije koja je također ovdje bila sedamdesetih godina prošlog stoljeća, tu su i postaje križnog puta, stube Kapetana Petra Kružića koje su poveznica centra grada Rijeke i svetišta, pastoralni centar, kip sv. Franje, klaustar crkve i kapelice. Na katu samostana za ovu je turu snimljena i riznica u kojoj se čuvaju najdragocjeniji darovi kao što je molitvenik Katarine Frankopan, te zavjetni darovi Habsburgovaca.