U galeriji Principij u utorak, 4. rujna, otvorena je izložba „U srcu svibnja ’68.“ francuskog fotografa Philippea Grasa, kojom su predstavljene 43 fotografije snimljene u vrijeme poznatih studentskih nemira Francuskoj. Ovom izložbom ujedno su i započeli Dani frankofonije u Rijeci čiji će se program odvijati do 21. rujna.

Philippe Gras (1942.-2007.) jedan je od onih fotografa koji su znali uhvatiti ne samo trenutak i gestu, nego i znak i značenje tog razdoblja ideoloških, ekonomskih i svakih drugih prijepora tadašnjeg društva. Njegov fotografski izvještaj razlikuje se od većine tadašnjih poznatih dokumentarnih materijala, prvenstveno radi umjetničke kvalitete njegovih slika, zatim empatičnog i distanciranog pogleda usredotočenog na trenutke zbivanja.

U galeriji Principij u utorak, 4. rujna, otvorena je izložba „U srcu svibnja '68.“ francuskog fotografa Philippea Grasa, kojom su predstavljene 43 fotografije snimljene u vrijeme poznatih studentskih nemira Francuskoj. Ovom izložbom ujedno su i započeli Dani frankofonije u Rijeci čiji će se program odvijati do 21. rujna. Izložbu prate i dva dokumentarna filma pod naslovom “68. svibnja, čudno proljeće”, koje je producirao povjesničar i redatelj Dominique Beaux, uglavnom prenoseći svjedočanstva aktera iz svijeta politike, stranaka, državnih službi, terenskih jedinica.

U sklopu izložbe te programa Dani frankofonije u Rijeci u utorak, 11. rujna, u 18h u galeriji Principij održat će se predavanje „Studentski nemiri u svibnju 68′: povijest i literatura“ kojeg će održati dr. sc. Nenad Ivić, pročelnik Odsjeka za romanistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci.