Na izložbi će biti predstavljeni radovi polaznika fotografkih radionica Fotokluba Rijeka tijekom protekle školske godine, a izložba ujedno predstavlja i uvodnik u rad Sekcije mladih  u narednoj godini.

„U prošloj su se godini mladi bavili strukturiranjem kadra, tj. estetikom kompozicije snimljenog sadržaja, odnosno istraživali su likovni aspekt fotografske slike. Bili su u potrazi za dobrim kadrom“,  kako to kaže njihova voditeljica Sandra Polić Živković.

Kako se navodi u najavi izložbe, “jezgru ovogodišnje Sekcije mladih Fotokluba Rijeka čine radovi Lucije, Laure, Leone, Marine, Mile, Matije, Jana, Svena i Brune, zajedno s fotografijama Antonije i Ane prije nego su ih zatrpale obveze maturanata”.

Članovi Sekcije mladih Fotokluba Rijeka tijekom praktičnog dijela edukacije upustili su se u reportažno, dokumentarističko i umjetničko fotografiranje te pratili razna riječka događanja.

Polaznici su u ovoj školskoj godini imali prilike snimati Malik – festival mitova i legendi, Rikon – konvenciju fantastike, Sprint triatlon – sportsko natjecanje, zatim akrobacije na svili u izvedbi skupine Silkuets, Riječki karneval i dječju i glavnu maškaranu povorku, festival cvijeća, međunarodni oldtimer auto rally te glumačke predstave. Istraživali su kreativnu fotografiju, pričali priče putem fotografije, promatrali okolinu, opažali detalje, uočavali sadržaje za fotografiranje, mijenjali perspektive, razvijali svoj originalni pristup, analizirali snimke, komentirali i razmjenjivali mišljenja, a prije svega promišljali kadriranje i teme za fotografiranje.

„Ruke, lijepi trenuci, kruh, boja, razglednice, žena, grad poslije kiše, dolasci i odlasci, statični objekti, pokret, emocije, zrcalne površine, stepenice, bura itd. Ponešto od svega se našlo u našim objektivima. Djelić toga možete vidjeti na ovoj izložbi koja ostaje otvorena do 9. rujna 2023.“ navodi se u najavi.

Dok je Sandra Polić Živković vodila terenski dio edukacije, profesor Branislav Božić mladima je približio teorijski dio. Kroz predavanja o dijelovima fotoaparata, baratanju njegovim osnovnim postavkama i objektivima te radionicu fotografiranja portreta prenio im je komadić svog širokog znanja. „Odlaskom u mirovinu i povlačenjem iz redovnog obrazovanja, ovo su još jedine rijetke prilike gdje, oni koji su voljni učiti od legendarnog profesora, imaju tu mogućnost“, navodi se.

Fotoklub Rijeka radove mladih autora počeo je prijavljivati i na prve foto natječaje. „Ostvarili smo značajan uspjeh na koji smo jako ponosni. Naša najmlađa članica Laura Pavičić osvojila je diplomu za najboljeg autora u kategoriji osnovne škole na međunarodnom foto natječaju “Mladost nije ludost 2023” Digitalnog fotokluba iz Slovenije.“

Sekcija je u suradnji s članovima Fotokluba Rijeka krajem lipnja ove godine postavila i izložbu “Putovanje po Istri” u sklopu koje su neki članovi izlagali prvi put.

Fotokluba Rijeka svake godine poziva učenike viših razreda osnovne škole i srednjoškolce na upis u radionice fotografije koje se sastoje od teorijskih predavanja i praktičnih snimanja. Nije nužno da polaznik ima svoj aparat, može se snimati i mobitelom. Radionice se provode jednom tjedno tokom cijele školske godine. U radu s mladima primjenjuju se suvremene pedagoške metode rada i polaznici se kroz teoretski i praktični rad usmjeravaju ka suvremenom fotografskom izrazu. Mladi u slobodnoj i pozitivnoj atmosferi prolaze kroz kreativni proces tako da s lakoćom uobičajenu svakodnevnu scenu pretvaraju u fotografiju visokog kreativnog statusa. Svi zainteresirani mogu se javiti na e-mail: mladifotoklubrijeka@gmail.com

(Naslovna fotografija – rad Svena Šubata Stanojevića; Fotoklub Rijeka press)

Kalendar događanja