„The Aim“ je umjetnički rad percipiran kao apstraktni arhiv, koji više o sebi progovara kroz cjelinu nego kroz pojedine elemente. Izložba kreira pensivni prostor recikliranjem radnih materijala, postamenata i drugih izlagačkih aparata koji se nalaze u arhivu galerije. Izložbeni prostor Filodrammatice tako postaje poligon unutar kojega se apliciraju razni narativi kroz medije crteža, slike i skulpture unutar ambijentalne instalacije.

U narativnu pozadinu izložbe Tadić ugrađuje urbanističke sisteme u otkrivanju, spajanje prirodnih procesa rasta s procesima razvoja gradova, estetiku koja prati funkciju, prirodu koja nameće logiku zajedničkog življenja i ekološki optimizam u organizmu/mehanizmu grada.

Marko Tadić, The Aim 2

Marko Tadić, The Aim 2

Referirajući se na ogroman problem akumulacije umjetničkih displaya koji se nakon završene izložbe ili bacaju ili spremaju bez buduće perspektive, Tadić kroz postav izložbe izražava jednostavnu potrebu za recikliranjem postamenata i izlagačkih aparata, i njihovog dovođenja u trajniju funkciju kroz kreativni proces.

Nakon otvorenja, izložbu u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka) moguće je posjetiti do 28. rujna u radnom vremenu galerije od ponedjeljka do petka od 11 do 13 i od 16 do 20 sati, te subotom od 16 do 20 sati.

Ulaz je slobodan.

Marko Tadić - The brain bug

Marko Tadić – The brain bug

O autoru

Marko Tadić (Sisak, 1979.) studirao je slikarstvo na Accademia di Belle Arti u Firenci. Njegova umjetnička praksa obuhvaća crtež, instalaciju i animaciju. Dobitnik je brojnih umjetničkih nagrada (2015. nagrada Vladimir Nazor za najbolju izložbu, 2012. nagrada za najbolji dizajn na festivalu hrvatske animacije FHAF, 2010. treća nagrada na izložbi T-HT u MSU u Zagrebu i 2008. godine nagrada Radoslav Putar za najboljeg mladog suvremenog umjetnika). Sudjelovao je u mnogim rezidencijalnim programima u Helsinkiju, New Yorku, Los Angelesu, Frankfurtu i Beču. Radi na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Njegovi su filmovi prikazani na mnogim međunarodnim festivalima animacijskih filmova i na eksperimentalnim filmskim festivalima. Njegovi radovi bili su izloženi na mnogim samostalnim i grupnim izložbama širom svijeta. 2017. godine je s Tinom Gverović predstavljao Hrvatsku na 57. Venecijanskom bijenalu.

Organizator: Drugo more
* http://drugo-more.hr/
* https://www.facebook.com/drugomore
* https://www.instagram.com/drugomore/
* https://twitter.com/drugomore
* http://drugo-more.hr/#newsletter

Program podržali: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Rijeka – Odjel za kulturu

Drugo more je korisnik financijske podrške Zaklade Kultura nova
Izložba se održava u okviru programa Galerija DM
Prostorima Filodrammatice upravlja Savez udruga Molekula