U sklopu EU projekta TEMPUS na postamentima na Korzu postavljena je izložba „Protoci“ posvećena razvoju i povijesti riječke luke.

Ovom izložbom razvoj i povijest riječke luke promatramo kroz četiri protoka – protok robe, tehnologije, ljudi i kulture. Jedino tako možemo sagledati veličinu i važnost lučkog središta, njegovu evoluciju te naposljetku i perspektivu. Ta četiri temeljna pojma daju jasan prikaz razvoja luke, industrije i grada. Ova izložba ističe povijesni aspekt razvoja luka i njihov utjecaj na okruženje u raznim epohama, a svim zainteresiranima se nastoje približiti znanja o komercijalnim, proizvodnim i slobodnim aktivnostima vezanim uz život luka.

Regeneracija urbanih lučkih područja

Projekt TEMPUS okuplja devet partnera iz Hrvatske i Italije s ciljem regeneracije urbanih lučkih područja, poštujući kulturnu baštinu i običaje zajednice. Projektom se želi povezati tri pilot-grada – Rijeku, Ravennu i Solin s njihovim lukama i stvoriti novi prostor društvenog života koji će poticati kreativno poduzetništvo, kao i poduzetničke inicijative u kulturi i turizmu.

U ime organizatora, otvaranju izložbe su prisustvovali Nikolina Radić Štivić, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, Nikša Mendeš, muzejski savjetnik, jedan od autora izložbe, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Sandra Krpan, zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke i Petar Mamula, zamjenik župana Primorsko-goranske županije.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan naglasila je da su regeneracija i valorizacija industrijskih i lučkih područja u gradovima apsolutno nužne, a pozicija riječke luke u samom centru grada govori  o njenom povijesnom, kulturnom, industrijskom, ali i komercijalnom značenju, što zapravo i predstavlja četiri osnovna protoka riječke luke, prikazana na izložbi.

„Uporabom ovih prostora za stvaranje novih društvenih, turističkih i kulturnih sadržaja dodatno se naglašavaju mogućnosti i potencijali riječke luke, ali i luka u Ravenni i Solinu“, kazala je zamjenica gradonačelnika Krpan.

Nikša Mendeš istaknuo je da su izložbom ponajviše željeli istaknuti kako se luka, od malog srednjevjekovnog porta, razvila do prekooceanske luke.

Izložba je uslijed pandemije bolesti COVID-19 prvi puta predstavljena u virtualnom izdanju u siječnju 2021. na mrežnoj stranici http://myportheritage.eu/.

Projekt TEMPUS sufinancira Europska komisija u okviru programa Italija – Hrvatska INTERREG V A 2014-2020.

Kalendar događanja

Izložba
 • 27.06. – 09.07.
 • (19:00)

Putujuća izložba fotografija “Tokyo Before / After” u Kortilu

Izložba predstavlja profil Tokija kroz umjetnost fotografije, pri čemu se prizori iz 1930/1940-ih izlažu kao suprotnost onima nastalima nakon 2010. godine...

Detaljnije

Film
 • 06.07.
 • (21:00)

Dokumentarni filmovi u Društvenom centru Drenova

U sklopu manifestacije Ljeto na Drenovi u srijedu 6. srpnja u 21 sat u dvorištu Društvenog centra Drenova na adresi Drenovski put 138a, u suradnji s LFF-om možete pogledati dva kratkometražna dokumentarna filma....

Detaljnije

Književni susret
 • 07.07.
 • (20:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Dino Pešut u pothodniku ispod autoceste na Krnjevu

U četvrtak 7. srpnja u 20 sati u pothodniku na Krnjevu koji prolazi ispred autoceste, a u kojeg se ulazi iz Medovićeve ulice održat se novi susret iz ciklusa Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka....

Detaljnije

Festival
 • 07.07.
 • (21:00)

Lela Kaplowitz Trio stiže na Festival Štikla

Cijenjena hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom Lela Kaplowitz je nastupala u Madison Square Gardenu, Birdlandu i Blue Noteu u New Yorku, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim jazz glazbenicima diljem sv...

Detaljnije

Koncert
 • 07.07. – 08.07.
 • (20:00)

LET 3 otvara Riječku zvečku

Veliko otvaranje festivala Riječka zvečka uz neprikosnovene vladare koncertnih pozornica - riječki Let 3...

Detaljnije

Koncert
 • 12.07.
 • (20:00)

Kultur Shock u Rijeci!

Atipični i politički bezobrazni sa sevdahom, punkom i rockom u savršenoj kombinaciji, u Rijeku dolaze nabrijani da bi vas ”kulturno šokirali”!...

Detaljnije