Izlozba fotografija 8. mart 2011 - Fotoklub Rijeka

Iz kataloga Branke Arh:
Fotografkinje Fotokluba Rijeka
Osmomartovska izložba Fotokluba Rijeka stvarala se unutar organiziranog oblika fotografskog djelovanja. Sedamnaest sudionica (uz osam članica osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta) dobilo je priliku pokazati dokle se stiglo u kreativnom hodu, u propitivanju onih vidova izražajnosti fotografskog medija i onih aspekata komunikacije koji otkrivaju posebnosti ovog vizualnog jezika. Autorice nisu povezane temom ni pristupom. Svaka na svoj način, prema svojim interesima i razinama propituje estetiku i stvarnost fotografije, provjerava osjećaj za trenutak, toliko važan u fotografiji.

Izlozba fotografija 8. mart 2011 - Fotoklub RijekaFotografija je medij koji prepoznaje i bilježi, a ne mijenja stvarnost. Većina autorica objektivno dokumentira vremensku i prostornu nazočnost, no, istodobno propituje nove mogućnosti izričaja. Neke se prema objektu svoga objektiva odnose prividno suzdržano, s odmakom i bez komentara, druge naprotiv, naglašavaju lirsku stranu fotografske priče (tonske prijelaze i brižljivu gradaciju svjetla), treće pribjegnu dramatičnim rezovima i sukobima svjetla i sjene. Negdje zadivi smjelost, iznenadi zrelost koncepcije, odabir rakursa, uživljavanje u motiv, ritmičnost volumena, zamjećivanje naboja izdvojenih pojedinosti koje primjećuje samo vizualno osjetljivo oko. Uočava se promišljenost u izboru motiva pa se često odlučuju za one motive koji omogućuju crtež ili strukturu, boju ili ugođaj, otvaranje ili zatvaranje prostora. Vidljivo je nastojanje da se kadrom obuhvati oblik, lice, figura, ali i to što nam oblik, lice, figura znače. Tako mjera kadra govori o mjeri pogleda, ponekad uključuje i stvarnost koja se nastavlja izvan kadra.

Izlozba fotografija 8. mart 2011 - Fotoklub RijekaBez obzira na raznolikosti i podudarnosti u osobnim poetikama i trenutnim interesima, izložba uvjerava da autorice znaju prepoznati naboj trenutka, znaju postaviti pitanja i pronaći nove izričajne mogućnosti fotografije. Premda zapažamo osjećajne odjeke i osobne poticaje temeljem kojih su svjetlopisno stvarale ono što su smatrale važnim i zanimljivim, ne treba ovdje govoriti o nekom ženskom pogledu ili o ženskom rukopisu u fotografiji. Izložba je prigodna, ali nema socijalni kontekst i ne zloupotrebljava motiv žene. Nije strogo selektirana, ne izdvaja poznata imena, ali zaslužuje našu pozornost. Osobito su ohrabrujuća stremljenja mladih, i zbog izbjegavanja zanatskih šablona i zbog inventivnosti pogleda. Prepoznaje se i sigurna ruka voditelja Fotokluba koji znalački usmjerava prema promatranju i propitivanju odnosa u kadru poštujući i uvažavajući pritom svaki individualni stvaralački impuls.

 

Autorice:
Tanja Mrvoš, Jelena Tomac, Sanja Komadina, Karla Merle, Maja Dinić, Jadranka Herak, Maja Keber, Gordana Ivičić, Vera Bilek, Gordana Poščić, Nina Cimerman, Tajči čekada, Morena Kvaternik, Ingrid Prokop, Ingrid Jerković, Tanja Ljubojević, Eni Desanti, Marijana Mavić, Andrea Ćiković, Ariana Krišković, Debora Đermadi, Mira Žeželić, Dora Mrakovčić, Dragana Đekić, Marta Jančić i Andrea Ćiković.