Izložba D'Annunzio – Božić 1920.

Izložba ima humanitarni karakter, Muzej pomaže „ANĐELE“ – podružnica Rijeka, Udrugu roditelja za djecu najteže tjelesne invalide i djecu s posebnim potrebama, a svaku će donaciju nagraditi besplatnim katalogom izložbe D’ Annunzio – Božić 1920. Izložba ostaje otvorena do 31. ožujka.

Budući da izložba ima humanitarni karakter donacije se mogu dostaviti u Muzeju od 21. do 31. prosinca 2010. ili uplatom na žiro račun Splitske banke 2330003-1100435960.

Izložba D'Annunzio – Božić 1920.Ove se godine navršava 90 godina od krvavih zbivanja koja su se odigravala na Božić 1920. na riječkim ulicama. Gotovo bizarna zbivanja, kakvima, međutim, povijest područja sadašnjeg grada Rijeke obiluje, do sada su stavljana u zapećak povijesti jer su okolnosti uvijek bile politički uglavnom nepovoljne da bi se o njima govorilo. Kroz izložbu će se osvijetliti okolnosti boravka Gabriela D’Annunzija u Rijeci, s osobitom pozornošću na događaje tzv. Krvavog Božića, od 24. do 30. prosinca 1920. i uličnih sukoba njegovih snaga sa službenom talijanskom vojskom s obzirom na to da u dosadašnjoj muzejsko-izložbenoj djelatnosti taj važni dio povijesti grada Rijeke, a i šire, nije bio prezentiran s dovoljno pozornosti, niti dostupan široj javnosti što je vodilo do različitih kontroverzi i mistifikacija.

Kroz izložbu će se pokušati razjasniti okolnosti nastanka pokreta kao što su dekadentizam, futurizam i fašizam te zbivanja koja su prethodila Drugom svjetskom ratu, a koja su u svoje vrijeme tadašnju Rijeku stavila u prvi plan svjetske povijesti.

 

Izložba D'Annunzio – Božić 1920.Posjetitelji izložbe imat će priliku razgledati fotografski i dokumentarni materijal iz fundusa muzeja, kao i filmove nastale u to vrijeme, te predmete iz nekadašnje Guvernerove palače kojima se D’Annunzio služio dok je živio ovdje tijekom 16 mjeseci svojeg upravljanja Rijekom. Multimedijalni karakter izložbe bit će upotpunjen glazbom iz djela Muka svetog Sebastijana kojeg je skladao Claude Debussy u suradnji s Gabrielom D’Annunzijem.

Dio zanimljivih predmeta vezanih uz D’Annunzija u Rijeci posuđen je iz fundusa Muzeja grada Rijeke, Državnog arhiva u Rijeci te privatnih kolekcija. Osobito nam je drago da je kroz pripremu izložbe uspostavljena suradnja i s fondacijom Vittoriale degli Italiani koja se nalazi u nekadašnjoj D’Annunzijevoj vili na jezeru Garda. Dio materijala biti će prezentiran na interaktivan način.

Katalog izložbe opsežna je publikacija (120 stranica i 116 ilustracija sa sažetkom na engleskom jeziku) temeljena na dosada objavljenoj historiografskoj literaturi na talijanskom i engleskom jeziku i arhivskim izvorima, a recenzent je akademik Petar Strčić. Katalog ima sažetak na engleskom jeziku tako da će biti dostupan i stranim posjetiteljima koji često svraćaju u Muzej upravo u potrazi za više informacija o D’Annunzijevoj riječkoj avanturi.
Izložba D'Annunzio – Božić 1920.
Zbog edukativnog karaktera i povezanosti sa školskim gradivom izložba je prvenstveno namijenjena školskim grupama, ali i svima koje zanima ovaj dio riječke povijesti.

Izložbu je otvorio akademik Nedjeljko Fabrio, a u programu otvorenja sudjelovao je Alen Liverić, član ansambla Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca. Autorica izložbe je Tea Mayhew, a autorica likovnoga postava Vesna Rožman. Izložba je ostvarena sredstvima Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.