Izgradnja dječjeg vrtića u Srdočima

Unatoč kriznim vremenima, Grad Rijeka svim snagama nastoji održati razinu investicijskog ciklusa u Rijeci kao u 2009. godini, izjavio je gradonačelnik Vojko Obersnel na svojoj redovnoj konferenciji za novinare krajem siječnja ove godine. Rečeno – učinjeno!

Koliko je vrijedna ova investicija Grada Rijeke govore i podaci iz arhive VMO Srdoči iz 2005. godine kada se Vijeće obratilo Odjelu gradske uprave za odgoj i školstvo s informacijom o broju od 98 neupisanih mališana na području Srdoča i okolnih mjesta, od toga je neupisanih u PPO Zamet ostalo 35, a u PPO Pehlin 5. Godinu dana kasnije članica poglavarstva Edita Stilin najavila je izgradnju dječjeg vrtića na Srdočima. Te godine je u vrtiće ostalo neupisano 113 djece.

Novi vrtić površine 1.748 četvornih metara će imati pet vrtićkih i tri jasličke skupine, odnosno moći će primiti cca 180 djece. Jasličke skupine će biti smještene u suterenu a na raspolaganju će imati tri boravišna dijela, iznad njih će biti vrtićke skupine koje će imati četiri boravišna djela. Oba nivoa će imati na raspolaganju djelomično natkrivene terase. Osim igrališnog prostora na raspolaganju će biti i ozelenjeni krov kao dodatni prostor za igru. Zbog konfiguracije terena Radnik d.o.o. će u sklopu ugovorenog iznosa izgraditi i kanalizacijsku crpnu stanicu.

Da bi se ostvarila prometna komunikacija do vrtića potrebno je izgraditi i pristupnu cestu čija vrijednost radova se procjenjuje na 832.000,00 kn.

U sklopu vrtića osim gospodarskog i upravnog dijela djelovati će Stručno razvojni centar (SRC) u kojem će se sustavno i planski provoditi teorijsko i praktično osposobljavanje odgojitelja i stručnih suradnika uz primjenu najnovijih stručno, profesionalno i znanstveno utemeljenih metoda.

Investitori su Grad Rijeka – Dječji vrtić  Rijeka, projektant Penezić i Rogina, arhitekti d.o.o., Antuna Bauera 8 iz Zagreba, a izvođač radova Radnik d.d. iz Križevaca, Kralja Tomislava 45. Stručni nadzor obavlja De Fini d.o.o. iz Pule.
 
 (D.P.)