Ovogodišnji, 18. izbor Kraljice bit će održan u Dvorani mladosti u petak, 18. siječnja u 20 sati. Meštar Toni tada će i službeno od riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela preuzeti ključ grada, što je početak petog godišnjeg doba u gradu na Rječini kada svatko može biti ono što želi.

 

Izbor Kraljice Riječkog karnevala maškarani je spektakl koji, po popularnoj cijeni od 30 kuna, jamči dvosatnu zabavu, a kroz nju će posjetitelje i ove godine voditi Joso Krmpotić i Robert Ferlin. Tehnički realizator ovogodišnjeg spektakla je Vjeko Alilović iz Agencije Thorax koji je na konferenciji za novinare predstavio sedam kandidatkinja koje se natječu za krunu, a to su Jelena Pavletić,  Maja Kuzić, Dolores Valjan, Jelena Lučin,  Vedrana Dujmić, Katja Mladenić i Patrizia Tuzlak. Najavljena, osma kandidatkinja za kraljicu Riječkog karnevala, zbog bolesti je odustala od natjecanja. Ulaznice su u prodaji u Turističkom informativnom centru Grada Rijeke danas i sutra do 18 sati, a potom neposredno uoči ovog događaja ispred Dvorane mladosti.

Press - Izbor Kraljice 30. Riječkog karnevala i primopredaja ključa GradaIzbor Kraljice svake godine predstavlja izazov brojnim karnevalskim skupinama Primorsko-goranske županije koje kandidiraju svoje predstavnice starije od 18 godina za „Zlatni plašt“ i laskavu titulu Kraljice Riječkog karnevala. Osim poznavanja karnevalske tradicije, kandidatkinje se moraju iskazati šarmom i duhovitošću, plesnim i glazbenim umijećem, a ljepota u ovom slučaju nije prednost… “Moja iskustva tijekom jednogodišnjeg kraljevanja iznimna su i moram priznati da su premašila moja očekivanja. Svaku priliku iskoristili smo za promidžbu Rijeke, Karnevala i našega kraja, pa stoga zahvaljujem i mojoj kumpaniji koja me kandidirala prošle godine”, kazala je još uvijek aktualna kraljica Nina Simčić koja će sutra krunu predati jednoj od kandidatkinja.

Jelena Pavletić 26-godišnja je cvjećarica koja dolazi iz karnevalske skupine “Krasica pa Rio” pod maskom “Krasica zemlja čudesa”. Maja Kuzić 19-godišnja je frizerka, članica skupine “Halubajke Viškovo” koja će se na izboru predstaviti maskom “ledene kraljice”, a 28-godišnja Dolores Valjan iz Mesopusne kunpanije Grada Grobnika nosit će masku “Grobnički playboy”. Jelena Lučin 27-godišnja je studentica i karate sutkinja koja će predstavljati će karnevalsku skupinu “Zijat, sost, tancat i pit” iz Matulja. Među natjecateljicama je i 22-godišnja kozmetičarka Vedrana Dujmić koju već krasi titula Najpusne divojke 2013., pa će se posjetiteljima predstaviti maskom “Najpusna rožica”. Katja Mladenić ima 23 godine i studentica je Ekonomskog fakulteta u Rijeci, a pod maskom “Rožica do rožice” predstavit će Kunpaniju z Halubja (Viškovo). Sedma kandidatkinja za kraljicu 30. Riječkog karnevala je 22-godišnja Patrizia Tuzlak koja dolazi iz karnevalske skupine riječke maškarane skupine Pom-F-Ri, s maskom “Raspashow”.

Press - Izbor Kraljice 30. Riječkog karnevala i primopredaja ključa GradaMeštar Toni izrazio je žaljenje zbog rastanka od aktualne kraljice Riječkog karnevala,
naglašavajući kako je na najbolji mogući način proteklu godinu dana promovirala
višestoljetnu maškaranu tradiciju Rijeke i okruženja. Antonjski rog danas se oglašava na Drenovi, Pehlinu, Pašcu i Zametu, nakon čega i službeno započinje peto godišnje doba u kojemu vlast u Rijeci preuzimaju maškare.

Ovogodišnji pokrovitelj Izbora kraljice 30. Riječkog karnevala je Luka Rijeka koja je, kazala je rukovoditeljica marketinga i odnosa Sonja Tešić, oduvijek bila uz karneval. “Riječki karneval odavno je izišao iz nacionalnih okvira, što nas izuzetno veseli, jer će među 95 maškaranih skupina koje su potvrdile dolazak na veliku međunarodnu povorku, biti i predstavnici naših partnera iz brojnih zemalja”, kazala je Tešić.

U povodu desetogodišnjice postojanja karnevalska skupina Veseli oldtimeri u subotu 19. siječnja ove godine na brodu Marina organizira VIP bal kojemu će prisustvovati mnogi uvaženi gosti, a 26. siječnja ove godine na istom mjestu okupit će se sve riječke karnevalske skupine.

Press - Izbor Kraljice 30. Riječkog karnevala i primopredaja ključa Grada

Ideja za Kraljicu Riječkog karnevala potječe od Turističke zajednice grada Rijeke; uz Meštra Karnevala javila se i želja za ustoličenjem ženske predstavnice maškarane vladajuće garniture te je Riječi karneval prvu Kraljicu dobio 1996. godine. Do sada je Riječki karneval imao 17 Kraljica i to redom: Iva Radić, Maja Skvaža, Maja Cecić Vidoš, Saša Šafranac, Tamara Tonković, Sanja Rončević, Kristina Ožanić, Željka Radić, Anita Knez, Ivona Marčelja, Martina Radetić, Marijana
Širola, Ivana Orlić, Tea Kik, Bojana Batinica, Ines Martinić i još uvijek aktualna Nina Simčić.

Uz izbor kraljice, Turistička zajednica grada Rijeke tradicionalno nagrađuje i najbolji scenski nastup karnevalskih grupa u pratnji svake kandidatkinje, a posljednjih godina svečanost primopredaje ključa Grada, na kojoj vlast na kratko vrijeme prelazi u ruke maškara, premjestila se s Korza i postala dio svakog Izbora Kraljice Riječkog karnevala.

Kalendar događanja