U četvrtak, 1. listopada od 17 do 21 sat na riječki Kosi toranj tj. na zvonik crkve Uznesenja Marijina u Starom gradu bit će projicirana interaktivna multimedijalna instalacija talijanskog umjetnika i znanstvenika Alberta Novella, pod nazivom ZVUK – SVJETLO, čime u Rijeci počinje svjetski bijenalni multimedijalni festival analogne vektorske grafike Vector Hack, ovoga puta u sklopu programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Festival će se do nedjelje, 4. listopada održavati u DeltaLabu, na adresi Delta 5 te u Exportu na Delti.

ZVUK – SVJETLO prolaznike i prolaznice svake dobi uvlači u čarobni svijet audio-vizualne sinteze. Putem jednostavnih komandi na tabletu, svatko može upravljati atraktivnom laserskom projekcijom koja od zvuka oscilatora stvara prekrasne Lissajous krivulje na Kosom tornju. Veza između zvuka i kretanja lasera je direktna i jasno razumljiva svakom tko se upusti u audiovizualnu kreaciju s ovim alatom pa istovremeno ima i zabavnu i edukativnu funkciju.

Alberto Novello je tipični predstavnik sudionika festivala Vector Hack. Diplomirao je nuklearnu fiziku i sonologiju, te se u svojem  radu se konstantno kreće na rubu znanosti i umjetnosti. Njegov umjetnički rad usmjeren je stvaranju arhitekture novih medija, na tehnološkoj granici između nestabilnosti i pogreške, neuspjeha i izražavanja.

Nedavno je prešao s digitalnih sustava na pronađene ili dekontekstualizirane analogne uređaje kojima istražuje veze između svjetla i zvuka. Prenamjenjuje i modificira alate iz naše analogne prošlosti: osciloskope, rane igraće konzole, analogne video miksere, lasere. Privlače ga njihova suštinska ograničenja i snažne “osobnosti”: kretanje snopa fluida, žive boje, beskonačna razlučivost, odsutnost frekvencije kadrova i estetika njihovih tragova. Izlaže publiku estetskim razlikama između digitalnog i analognog kako bi se osvrnuo na sociopolitički utjecaj tehnologije.

Festival Vector Hack okuplja strane i domaće umjetnike, programere i inženjere koji se bave audio-vizualnom umjetnošću za koju koriste osciloskope i lasere, a ujedno je i prilika za doživljaj audiovizualnih djela koja koriste neobične, analogne i ponekad zastarjele tehnologije.

Zbog okolnosti koje je donijela globalna pandemija, program je kombinacija izvedbi uživo s fizičkih lokacija i programa koji se odvija na internetu.

Nastavak Vector Hack Festivala

Ovogodišnje izdanje Festivala proširit će se na još dva grada te se nakon Rijeke nastavlja u centru osmo/za u Ljubljani 7. listopada i zaključuje u Dubrovniku od 9. do 10. listopada u Art Radionici Lazareti. Na festivalu će sudjelovati trideset i četvero umjetnika i umjetnica, istraživača i programera iz cijelog svijeta, s naglaskom na regionalnu scenu Italije, Slovenije, Austrije i Hrvatske.

Kroz razgovore, radionice i izvedbe uživo ovaj festival će ponovno okupiti stručnjake iz područja laserske i osciloskopske umjetnosti. Festival je prilika za doživljaj audiovizualnih djela koja koriste neobične, analogne i ponekad zastarjele tehnologije.

Zbog okolnosti koje je donijela globalna pandemija program je kombinacija izvedbi uživo s fizičkih lokacija i programa koji se odvija na internetu. Na fizičkim lokacijama u Rijeci, Ljubljani i Dubrovniku predstavljaju se atraktivni multimedijalni nastupi hrvatskih i stranih umjetnika (Philipp Haffner, Bernhard Rasinger, Alberto Novello, Hrvoje Radnić, Branimir Štivić i Ivan Marušić Klif), program video radova, multimedijalne instalacije, laserske projekcije u javnom prostoru, izložba fotografija i radionice.

Na radionicama, za koje su se polaznici već unaprijed prijavili, sudionici će se upoznati s osnovnim alatima za sintezu vektorskih audio vizualnih grafika, a program predavanja odvija se online, uz razgovor s predavačima uživo odmah nakon svakog predavanja.
Predavanja i prezentacije uključuju hrvatskog pionira vektorske grafike i autora prve kompjuterske animacije u Hrvatskoj, Tomislava Mikulića i pionira slovenske video umjetnosti Mihu Vipotnika.

Teme uključuju mehaničke uređaje za iscrtavanje grafika, povijest medijske umjetnosti, suvremenu umjetničku praksu laserskih umjetnika i recentna hardwerska rješenja za analognu vektorsku grafiku gdje će među ostalim predstaviti NeonCaptain “Radiator” laserski sintisajzer i Analog Paradigm modularni analogni kompjuter. Povijest vektorske grafike predstaviti će se predavanjima oSteini iWoody Vasulka, Benu Laposkyom i Heinrichu Heidersbergeru.
Sva ovogodišnja predavanja će biti objavljena online uz arhivu od dvadesetak predavanja s prošlog izdanja festivala.

Umjetnici koji dolaze na festival koriste lasere, analogne osciloskope, stare konzole za video igre, strojeve za mehaničko crtanje i drugu opremu za ostvarenje audiovizualnih djela koja se radikalno razlikuju od onoga što je moguće na digitalnom ekranu.

Kalendar događanja