Inkubacija kao termin označava stanje kreativnog procesa kada pojedinac nije svjestan kreativnog rješenja problema, ali je ono ušlo u njegovu podsvijest, a srž kolegija – eksperiment, diplomske studente Akademije natjerala je na izlazak iz zone sigurnih, poznatih uobičajenih estetskih rješenja u područje inkubacije nove vizualne ideje i rješenja. Kao rezultat tog rada, tijekom prvog semestra, nastaju serije vizualno karakterističnih radova prožetih snažnom individualnošću.

Pod vodstvom mentorice Marine Banić-Zrinščak svaki od studenata počinje gradnju njemu karakterističnog vizualnog rukopisa. U tom procesu bivaju usmjeravani u korištenje različitih materijala, alata i tehnika kako bi obogatili vlastiti rukopis u doticaju s novim načinom materijalizacije vizualne ideje.

Rezultat toga, ova izložba, pokazuje skup radova, rađenih gotovo isključivo u mraku nepoznatoga, u stanju inkubacije, u stanju dominacije podsvjesnoga u kojem su sva dosadašnja znanja i vještine bili još jednom propitani. Upravo to stanje povezuje šestero pojedinaca čiji je rad na kolegiju „Eksperimentalnog crtanja“ prepoznat kao potencijal za stvaranje izložbe.