Na temelju projekta razvoja kolegija "Paralelno programiranje na heterogenim sustavima", koji će u zimskom semestru biti ponuđen kao izborni kolegij studentima treće godine preddiplomskog studija, Odjel za informatiku Sveučilišta u Rijeci dobio je sponzorstvo od tvrtke Nvidia. Riječ je o kompaniji najbolje poznatoj po svojim "GeForce" grafičkim karticama, a ujedno i vodećoj u svijetu znanstvenog računanja na grafičkim procesorima.

Iako većina nas o grafičkim karticama razmišlja prvenstveno u kontekstu filmova ili zahtjevnih računalnih igara, njihovi ogromni kapaciteti mogu se upotrijebiti i u znatno ozbiljnije svrhe. Kolegij “Paralelno programiranje na heterogenim sustavima” bavi se upravo time, korištenjem snažnih grafičkih kartica kao informatičkih alata upotrebljivih u svrhe znanstvenih i primijenjenih istraživanja. Nositelj ovog kolegija je doc. dr. sc. Božidar Kovačić, a asistent na kolegiju je Vedran Miletić.

Upravo s Vedranom Miletićem razgovarali smo o novostima s Odjela za informatiku, pri čemu nas je posebno obradovalo što je Nvidia prepoznala kvalitetu programa koji se nudi riječkim studentima. Samo sponzorstvo nije spektakularno, radi se o vrijednosti od približno 23.000 kuna. Međutim, ono je ujedno i priznanje, kao i poticaj za nastavak kvalitetnog rada. Prema riječima Vedrana Miletića, Odjel za informatiku ovim otvara jedno novo područje, koje pruža brojne mogućnosti za daljnju suradnju i napredak.  

Više podataka o Odjelu za informatiku možete dobiti na njihovom webu: www.inf.uniri.hr.

A u prilogu pogledajte razgovor s Vedranom Miletićem o sponzorstvu tvrtke Nvidia: