„Više nikome ne treba objašnjavati da je Riječki karneval nesumnjivo jedan od najvećih događaja u Rijeci i Hrvatskoj, a rekao bih i šire“, rekao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, napomenuvši razvoj karnevala koji privlači značajan broj posjetitelja u za turizam ne najatraktivnije vrijeme te njegov značaj u predstavljanju Rijeke kao zanimljive turističke destinacije. Gradonačelnik je kazao kako će karneval kulminirati svojim centralnim događajem, 36. Međunarodnom karnevalskom povorkom, koja će okupirati središte grada te okupiti očekivanih 10 tisuća sudionika, uz stotinjak tisuća posjetitelja koji će povorku pratiti uživo.

Više nikome ne treba objašnjavati da je Riječki karneval nesumnjivo jedan od najvećih događaja u Rijeci i Hrvatskoj, a rekao bih i šire, rekao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel„Karneval će posebno veliki značaj imati iduće godine, kada će Rijeka postati Europska prijestolnica kulture te će zasigurno dati značajan doprinos ovom velikom projektu“, rekao je Obersnel, spominjući i humanitarni diplomatski bal, kojim će u Guvernerovoj palači dan prije velike povorke biti prikupljana sredstva za nabavku opreme za Kliniku za dječju kirurgiju KBC-a Rijeka.

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, pod čijom se organizacijom zbiva ovaj prepoznatljivi karnevalski program, pozdravio je dolazak tzv. petog godišnjeg doba, navodeći kako Riječki karneval označava top manifestaciju hrvatskog turizma, te jednu od rijetkih koja izaziva velik turistički interes stranih posjetitelja, ali i sudioničkih grupa koje se predstavljaju na međunarodnom maškaranom susretu. Škarpa je najavio kako će Turistička zajednica od ove godine svojim doprinosom pomoći karnevalskim skupinama u izradi i pripremi što kvalitetnijih maski i zapaženijeg nastupa – prijavljenim maškaranim grupama biti će ustupljene četiri prikolice koje one pretvoriti u svoja alegorijska kola – s ciljem da se materijalnim sredstvima asistira sudionicima te postigne iskorak u odnosu na prošlogodišnju povorku.

Središnja ličnost Riječkog karnevala Meštar Toni kazao je kako očekuje sedam tjedana zabave, uzbuđenja i zaborava svih briga, dok je aktualna kraljica karnevala Iva Ciceran iskazala žal što njen mandat završava, no uz najbolje želje novoj kraljici prenijela svoja ugodna iskustva s prošlogodišnje manifestacije.

Maškarana vladavina gradom započinje u petak, 18. siječnja u 20 sati u Dvorani mladosti kada će osim tradicionalne primopredaje gradskog ključa maškarama biti odabrana i nova kraljica karnevalaPress konferenciji je nazočio i predstavnik Zagrebačke pivovare Vladislav Šipka koji je naveo njihovo dugogodišnje sponzorstvo karnevalu i ostalim kulturnim projektima s namjerom da Rijeka čim šire bude prepoznata kao pravo turističko središte.

Maškarana vladavina gradom započinje u petak, 18. siječnja u 20 sati u Dvorani mladosti kada će osim tradicionalne primopredaje gradskog ključa maškarama biti odabrana i nova kraljica karnevala među devet kandidatkinja. Karte za otvorenje pusne sezone mogu se kupiti u Turističkom informativnom centru (TIC) na Korzu po cijeni od 25 kn, kao i ispred Dvorane Mladosti dva sata prije početka programa.

23. izdanje Dječje karnevalske povorke Rijekom će proći u subotu, 16. veljače, a vrhunac Riječkog karnevala, 36. Međunarodna karnevalska povorka ponovo će pružiti priliku oko stotinjak maškaranih grupa, od kojih petnaestak iz inozemstva, da pokažu svoja maškarana umijeća. Obje će se povorke kao i svake godine moći pratiti putem online live-streama. Također, uz tjedne maškarane petke i subote u domovima u Pašcu i Zametu, najavljene su i karnevalske zabave u Exportdrvu na Delti te drugi brojni događaji.

Sve informacije o događanjima i ovogodišnjem programu dostupne su na web stranicama Riječkog karnevala.