Riječ je o pomoći umirovljenicima s najnižim mirovinama te starijim osobama bez prihoda, kojima će Grad Rijeka povodom predstojećih božićnih i novogodišnjih blagdana osigurati poklon-bonove za nabavu namirnica.

Kako je na gradonačelnikovom kolegiju kazao gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, Grad Rijeka je još 2005. godine započeo s dodatnom zaštitom najugroženije kategorije umirovljenika dodjeljivanjem poklon-bonova određene novčane vrijednosti za preuzimanje namirnica u pojedinim trgovinama povodom božićnih i novogodišnjih blagdana, što je dokaz kontinuirane brige za starije sugrađane lošijeg materijalnog statusa.

Godišnje se dodjeljivalo oko 1.000 poklon-bonova, a za ovu je namjenu u proteklih 16 godina izdvojeno preko 5 milijuna kuna.

U financijskom planu Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb za dodjelu poklon-bonova osigurat će se 500 tisuća kuna, budući da se procjenjuje kako će ove godine pravo na poklon-bon ostvariti oko 1.650 umirovljenika.

Navedeno će pravo ostvariti oko 500 umirovljenika s mirovinom do 1.700,00 kn koji u 2021. godini ostvaruju pravo na novčanu pomoć za umirovljenike Grada Rijeke, te oko 150 osoba starijih od 65 godina koji ostvaruju pravo na novčanu pomoć za osobe bez prihoda.

Umirovljenici koji ostvaruju pomoć za umirovljenike te starije osobe koje ostvaruju pravo na pomoć za osobe bez prihoda ne moraju podnositi zahtjeve, već će im poklon-bonovi biti poslani na kućnu adresu. Poklon-bon moći će se iskoristiti u trgovinama Plodina u razdoblju od 15. prosinca 2021. godine do 31. siječnja 2022. godine.

Zahtjev će morati podnijeti umirovljenici čija je mirovina u rasponu od 1.700,00 do 2.500,00 kuna. Naime, protekle godine je Grad Rijeka podignuo je cenzus prihoda za dodjelu poklon-bonova na 2.500,00 kuna, kako bi što veći broj Riječana starije životne dobi mogao dobiti poklon-bon.

Kako bi mogao ostvariti pravo na poklon-bon, umirovljenik ne smije u vlasništvu ili suvlasništvu imati u Republici Hrvatskoj nekretninu koja mu ne služi za stanovanje, poslovni prostor ili kuću za odmor, te ukupni prihodi kućanstva u kojima živi ne smiju biti viši od 3.625,00 kuna za dvočlano kućanstvo, viši od 4.875,00 kuna za tročlano kućanstvo, viši od 6.250,00 kuna za četveročlano kućanstvo (ako kućanstvo ima više od četiri člana, cenzus prihoda kućanstva za svakog se člana povećava za 875,00 kuna).

Zahtjevi s pratećom dokumentacijom moći će se podnijeti od 29. studenog do 31. prosinca 2021. godine.