Kroz radove četrnaest međunarodnih umjetnika, grupna izložba Mapiranje kartografije: suvremeni pristupi planetarizaciji propituje suvremeno doživljavanje „stvarnog“ prostora koji je bitno uvjetovan algoritamskim predstavljanjem i digitalnim alatima, putem, primjerice, Google karata, satelitskih snimki i drugih tehnologija geografskog označavanja. Naime, iako su karte sveprisutne u svim kulturama i od prapovijesti su jedan od najvažnijih ljudskih izuma, ogroman pomak u doživljavanju kartografije i našeg planeta dogodio se s fotografijom Zemlje iz svemira pod nazivom „The Blue Marble“ (Plava pikula), koju je 1972. godine snimila posada svemirske letjelice Apollo 17. U desetljećima koja su uslijedila, naši „odnosi sa Zemljom“ postali su sve više posredovani suvremenim digitalnim tehnologijama i tehnikama vizualizacije, kalkulacije, predviđanja i simulacije.

Okupljanjem umjetničkih projekata koji izazivaju konvencionalne kartografske prikaze i predlažu drugačije odnose prema prostoru i teritoriju, izložba istražuje različite manifestacije ljudskih odnosa i našeg planeta, instrumentalizaciju karata kao oruđa kolonijalizma, te njihovo korištenje kao komunikacijsko oruđe za potvrđivanje i kontrolu društveno-prostornih odnosa.

14 umjetnika iz raznih dijelova svijeta

Na izložbi sudjeluju odabrani umjetnici i istraživači inovativnih i kreativnih kartografskih praksi iz raznih dijelova svijeta: Iman Datoo (UK), Aksiniya Peycheva (Bugarska), Pedro Hurpia (Brazil), Marina Camargo (Brazil), Paula König (Njemačka), Hara Shin (Njemačka), Luka Kedžo (Hrvatska), Monika Dorniak (Njemačka), kolektiv Latent Community (Grčka), Mari Fraga (Brazil), Hanne van Dyck (Belgija), Yannis Pappas (Grčka), Matheous da Rocha Montanari (Brazil) i Deborah Mora (Italija). Kustosice izložbe su Sara Garzón, Ameli M. Klein i Sabina Oroshi iz međunarodnog kustoskog kolektiva Collective Rewilding.

Uz fizički postav u prostoru Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka), virtualni dio izložbe bit će moguće posjetiti putem internetske platforme čije je otvorenje predviđeno za 4. veljače. Izložba ostaje otvorena do 18. veljače, svakim danom osim nedjelje u radnom vremenu od 16 do 20 sati.

Kustosice Sara Garzón, Ameli Klein i Sabina Oroshi, Collective Rewilding

Kustosice Sara Garzón, Ameli Klein i Sabina Oroshi, Collective Rewilding

Razgovor i performans

Dan nakon otvorenja izložbe, u petak 21. siječnja s početkom u 19 sati, kustosice Sabina Oroshi Ameli Klein održat će u velikoj dvorani Filodrammatice razgovor pod nazivom Promišljanje turizma prema novim paradigmama oporavka. Kroz osvrt na radove hrvatske umjetnice Lane Stovićević, čija praksa otkriva dugoročne i kratkotrajne učinke turizma na obalne krajolike i gradove Hrvatske, u razgovoru će se baviti temom turizma kao važnog čimbenika u trajnom uništavanju klime, raznih ekosustava i održivog života u gradovima. Po završetku razgovora, njemačko-poljska umjetnica Monika Dorniak izvest će u prostoru galerije performans Walking In Two Directions (At The Same Time) u kojem, povezujući medije nosive skulpture, izvedbe, slikarstva te pisane i snimljene riječi, obrađuje motiv „tjelesne kartografije“.

Ulaz na sve programe je besplatan, uz ograničeni broj posjetitelja i pridržavanje važećih epidemioloških mjera.

Više o događajima i njihovim sudionicima saznajte na mrežnim stranicama Drugog mora.

Program su podržali Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Rijeka – Odjel za kulturu, IFA (Institut für Auslandsbeziehungen), NRW-Forum Düsseldorf, NextMuseum.io i Museum Ulm. Drugo more je korisnik financijske podrške Zaklade Kultura nova.

Izložba je realizirana u okviru programa Galerija DM. Razgovor s kustosicama održava se u okviru programa Refleks.

(Foto: press Drugo more)

Kalendar događanja

Predavanje
 • 16.07.
 • (19:30)

Ljetna priča iz Benčića: predavanje o riječkim neboderima „Pogled iznad Benčića“

Saznajte kako je osmišljena i realizirana “neboderizacija” Rijeke tijekom 20. st. te kakve su stavove o stambenim tornjevima imali vodeći akteri tadašnje društvene stanogradnje...

Detaljnije

Radionica
 • 17.06. – 18.07.
 • (00:00)

„Poezija je sloboda“ – radionice poezije s Fridom Šarar

Radionice poezije Fride Šarar odvijat će se kroz deset susreta te je poželjno sudjelovanje na svakom. Prijave se primaju putem online obrasca...

Detaljnije

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije