Na svojoj redovnoj mjesečnoj konferenciji za novinare gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel osvrnuo se na odluku Ekoplusa o poskupljenju zbrinjavanja otpada, ocijenivši kako je KD Čistoća ucijenjena novim cjenikom i ugovorom.

Naime, najprije je tvrtka Ekoplus, koja gospodari Centrom za gospodarenje Marišćina, predložila povećanje cijene prihvata i obrade miješanog komunalnog otpada s 470 na 1.180 kuna po toni, što iznosi 151 %, dok bi cijena prihvata glomaznog otpada narasla za čak 758 %, odnosno porasla bi sa 232 na 1.990 kuna po toni.

Predstavnici Grada Rijeke i KD Čistoće glasali protiv novog cjenika Ekoplusa

Grad Rijeka i KD Čistoća, kao osnivači Ekoplusa, glasali su protiv cjenika, smatrajući da je poskupljenje neopravdano i nedovoljno obrazloženo te da cijenu čine i stavke koje nisu smjele biti njezin sastavni dio. Primjerice, u cijenu nije bila ugrađeno 40%-tno sufinanciranje troškova zbrinjavanja goriva iz otpada od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Cjenik je, istaknuo je gradonačelnik, usvojen preglasavanjem od strane predstavnika Primorsko-goranske županije, Općine Viškovo i zaposlenika Ekoplusa.

„Ta tema je bila raspravljena na sastancima sa članovima skupštine, gdje smo više puta ukazivali da tražimo da se odgodi primjena novog cjenika dok se ne napravi neovisna analiza cjenika i utvrdi stvarna potreba eventualnog povećanja cijene, što opet nije prihvaćeno od PGŽ-a, Općine Viškovo i samog direktora Miodraga Šarca“, kazao je gradonačelnik, naglasivši se da takvim cjenikom nije složilo ni ostalih 12 komunalnih društava koja prikupljaju otpad na području Primorsko-goranske županije.

I onda preko noći dolazi ničim objašnjeni obrat – nakon najave župana da neće biti poskupljenja cijene direktor Ekopusa saziva konferenciju za medije i nudi komunalnim društvima popust od 50% na zbrinjavanje otpada od listopada 2020. do srpnja 2021., raskida ugovore i uvjetuje daljnji prihvat otpada samo ukoliko društva potpišu taj novi ugovor, ali s popustom samo na zbrinjavanje komunalnog otpada, dok cijena zbrinjavanja glomaznog otpada ostaje ista. To je klasična ucjena i rušenje normalnih tržišnih okvira, za što smatram da netko mora snositi odgovornost“, istaknuo je gradonačelnik Obersnel.

I nova cijena, uz 50% popust, Gradu Rijeci i dalje neprihvatljiva

Istaknuo je kako je nova cijena za Grad Rijeku i KD Čistoću i dalje neprihvatljiva te da će i dalje inzistirati na analizi cjenika.

S obzirom na to da smo ucijenjeni nemamo neki izbor nego prihvatiti ovaj popust od 50%, ali hoće li to biti samo na godinu dana ili trajno, vjerujem da će pokazati naše daljnje aktivnosti“, kazao je gradonačelnik, dodajući kako mu nije jasan stav direktora niti ponašanje predstavnika PGŽ i Općine Viškovo, koji podržavaju ovu nerazumnu odluku.

Dodao je kako je apsurdna tvrdnja da Ekoplus komunalnim društvima daje popust na cijenu od 50 posto do srpnja iduće godine kako bi se do tada povećao postotak odvojeno prikupljenog otpada. „Direktor Šarac najprije najavljuje povećanje cijene za 151 posto jer, po njegovim tvrdnjama, građani nedovoljno odvajaju otpad, zatim im daje popust od 50 posto i rok za povećanje odvajanja otpada, a nakon što građani povećaju odvajanje cijena će im se ponovno povećati za 150 posto?!“, upitao se gradonačelnik, dodajući kako se u posljednjih godinu i pol dogodio poremećaj na tržištu sekundarnih sirovina pa sada, umjesto da na tome ostvare prihode, komunalna društva moraju plaćati za zbrinjavanje prikupljene plastike ili papira.

Naglasio je kako nije točno da se cijena zbrinjavanja mora uvećati zbog prevelikih količina otpada i zbrinjavanja tzv. viškova otpada izvan Centra. Činjenica je da je postrojenje na Marišćini projektirano na 100.000 tona godišnje, a u 2019. godini, u najboljoj turističkoj sezoni do sada, zaprimili su 77.000 tona.

Još uvijek se radi na izračunu cijene za građane

Još uvijek nije poznato koliko će se uvećati cijena prikupljanja otpada za građane.
Puno toga ovisi što će biti s cijenom zbrinjavanja glomaznog otpada. Za sada još ne bih komentirao konačnu cijenu za građane, jer poduzimamo aktivnosti kako bi našli rješenje da cijena svede na realne okvire. U tom slučaju vjerojatno bi došlo do korekcije cijena, ali ona bi bila minimalna“, kazao je gradonačelnik.

Naglasio je kako smatra neprihvatljivim da se problemi koje tvrtka Ekoplus ima s likvidnošću prebace na komunalna društva, što za posljedicu može imati samo povećanje cijene za građane.

Gradonačelnik je dodao da je svjestan da Ekoplus ima problema s likvidnošću – da mora plaćati za zbrinjavanje goriva iz otpada jer država nije sagradila energanu u kojoj bi se ono spaljivalo te da je cijena zbrinjavanja otpada u Marišćini na početku postavljena nešto nižom nego što je to u istarskom Kaštijunu, koji koristi istu tehnologiju. Dodao je kako ima djelomično ima razloga za korekciju cijena ima, ali sigurno ne u ovoj mjeri.

Kao član skupštine Ekolpusa osobno sam se zalagao za neizbor sadašnjeg direktora. Kako su me predstavnici Primorsko-goranske županije i Općine Viškovo uvjeravali da je to nemoguće, prihvatio sam njihov stav i zbog toga mi je danas izuzetno žao. Ukoliko se nastavi s ovakvom politikom, kao član skupštine ću tražiti razrješenje direktora“, zaključio je gradonačelnik Obersnel.