Generalna skupština NALAS-a u Beogradu okupila je preko 70 gradonačelnika iz cijele jugoistočne Europe. Izabrano je novo vodstvo Mreže te je na mjesto predsjednika NALAS-a, nakon mandata Tatiane Badan iz Moldavije, izabran Goran Cvetanović iz Srbije, dok su uz Filipovića, na mjesta druge dvojice potpredsjednika izabrani Mehmet Ergün Turan iz Turske i Dušan Raičević iz Crne Gore.

Tijekom dvodnevne skupštine okupljeni su, između ostalog, raspravljali o tome kako poboljšati lokalnu uslugu gdje su gradonačelnici, kao ključne preduvjete, istaknuli digitalizaciju, borbu protiv krize i fiskalnu decentralizaciju. Na dnevnom redu dvodnevne skupštine je i konferencija o ulozi općina u pružanju kvalitetnih vodnih i sanitarnih usluga.

Generalna skupština NALAS-a 2

Na 17. Generalnoj skupštini NALAS-a, Mreže udruženja lokalnih vlasti jugoistočne Europe koja se održava u Beogradu, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović izabran je za potpredsjednika NALAS-a.

NALAS okuplja 14 udruga koje predstavljaju oko 9000 lokalnih vlasti , koje izravno bira više od 80 milijuna građana ove regije. Mreža promiče proces decentralizacije u suradnji sa središnjim vladama i međunarodnim organizacijama, smatrajući lokalnu samoupravu ključnom u procesima tranzicije i europskih integracija cijele jugoistočne Europe.

Pokreće i provodi regionalne inicijative za svoje članove i pomaže udrugama da postanu održivi predstavnici lokalnih vlasti u odnosu na središnju vlast. Cilj Mreže je pružanje usluga lokalnim samoupravama za dobrobit građana u regiji i želi se razviti kao centar znanja za razvoj lokalne samouprave u jugoistočnoj Europi, prepoznat među svim relevantnim dionicima.

U skladu sa svojim akcijskim planom, Tajništvo NALAS-a organizira radne skupine za specifične teme važne za lokalnu samoupravu u jugoistočnoj Europi. Fokus djelovanja je na lokalne financije, urbano planiranje, gospodarenje otpadom, institucionalni razvoj i energetsku učinkovitost.

NALAS je nastao 2001. godine, nakon prvog Foruma gradova i regija Jugoistočne Europe održanom u Skopju, 2000. godine, a u organizaciji Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe. Mreža je osnovana pod okriljem Pakta stabilnosti za jugoistočnu Europu i Vijeća Europe. Isprva je funkcionirao kao neformalna organizacija s redovitim sastancima, seminarima i programima obuke, a srpnju 2005. godine postao je službeno registrirana udruga sa sjedištem u Strasbourgu. Tajništvo NALAS-a osnovano je u ožujku 2007. godine.