U Bjelovaru se od 30. siječnja do 2. veljače održao četverodnevni trening „Rad s mladima na lokalnoj razini“ na kojem se okupilo desetak gradova iz cijele Hrvatske, s ciljem podizanja kvalitete rada s mladima u lokalnim zajednicama i osnaživanja europskih vrijednosti na lokalnoj razini.

Spomenuto događanje označilo je početak četvrtog izdanja nacionalnih aktivnosti u okviru projekta “Europe Goes Local”. Riječ je trenutno o jednom od najvećih europskih projekata u području rada s mladima, u kojem Grad Rijeka od samih početaka aktivno sudjeluje, a provodi ga Agencija za mobilnost i programe EU u suradnji s partnerskim Nacionalnim agencijama u Europi za program Erasmus +.

Riječki model Građanskog odgoja i obrazovanja kao primjer dobre prakse

Kao primjer dobre prakse o ovoj temi, viša savjetnica koordinatorica za programe Lana Golob iz Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade prezentirala je sudionicima uspješni model Građanskog odgoja i obrazovanja koji se preko pet godina provodi u riječkim osnovnim školama s ciljem promicanja nenasilja, tolerancije i solidarnosti te koji kod učenika nastoji razvijati ljudske vrijednosti koje se temelje na prihvaćanju i uključivanju različitosti te poštovanju ljudskih prava, kao i na razumijevanju života u građanskom društvu.

Napomenula je da obzirom na važnost tih tema, kao i nužnost provođenja Građanskog odgoja i obrazovanja kao zasebnog nastavnog predmeta u cilju razvoja kvalitetnijeg društva, Grad Rijeka besplatno ustupa sve materijale za provođenje ovog programa svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave, odnosno svim školama koje za tim iskažu interes, odnosno odluče provoditi program.

Tijekom četiri dana trajanja treninga predstavnici gradova imali su priliku usvojiti osnovne pojmove o radu s mladima, saznati više o sudjelovanju mladih u životu lokalne zajednice i nadahnuti se uspješnim primjerima.

Kao temelj za daljnji rad u projektnim aktivnostima, gradovi su izradili individualne planove za stvaranje poticajnog okružja za rad s mladima u vlastitim zajednicama unutar kojih su osmislili nekoliko važnih strateških aktivnosti.

Mentorska podrška predstavnice Grada Rijeke

Gradovi koji sudjeluju u četvrtom izdanju nacionalnih aktivnosti prethodno odabrani na otvorenom pozivu za sudjelovanje EGL projektu su: Labin, Benkovac, Ludbreg, Sveti Ivan Zelina, Zadar, Zlatar, Vukovar, Daruvar, Ogulin i Jastrebarsko.

Grad Rijeka pozvan je od strane Agencije za mobilnost i programe EU da se uključi u radni tim projekta te da ima svog predstavnika u nacionalnoj delegaciji „Europe Goes Local“ projekta.

Tako će predstavnica Grada Rijeke, Lucija Kero, iz Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade, biti dodijeljena mentorica nekolicini gradova te pružati podršku u izradi, ali i provedbi planova gradova idućih godinu dana u suradnji s još jednim mentorom.

Gradovi koji će imati stručnu podršku u provedbi planova u sljedećih godinu dana su: Grad Labin, Grad Sveti Ivan Zelina, Grad Vukovar i Grad Jastrebarsko.

Pogledajte pregled četverodnevnog osposobljavanja kroz kratki video.

Kalendar događanja