U Galeriji Principij, u organizaciji Fotokluba Rijeka, otvorena je humanitarna izložba „Fotoklub Rijeka pomaže, pomozite i vi“ u sklopu koje se prikupljaju donacije u hrani i higijenskim potrepštinama za Sisačko-moslavačku županiju.

Riječ je o izložbi fotografija dvadesetak autora iz Sisačko-moslavačke županije koje dokumentiraju posljedice potresa u njihovom kraju.

Izložba „Fotoklub Rijeka pomaže, pomozite i vi“ moći će se razgledati u Galeriji Principij od 29. svibnja do 5. lipnja 2021. godine svaki dan (i vikendom) od 10.00 do 18.00 sati i u tom vremenu građani mogu donijeti svoje donacije, isključivo hranu i higijenske potrepštine, namijenjene stradalima u potresu koji je pogodio ovu županiju.

Vojko Obersnel i Borislav Božić s devet autora fotografija na izložbe

Vojko Obersnel i Borislav Božić s devet autora fotografija koji su došli na otvorenje izložbe

Prema riječima predsjednika Fotokluba Rijeka Borislava Božića, sva prikupljena pomoć bit će raspoređena u kutije podjednakog sadržaja koje će se po završetku akcije dostaviti na unaprijed dogovorene adrese pojedinaca kojima je pomoć potrebna na stradalom području. „Novac i odjeća se ne prikupljaju, već isključivo artikli koji su na popisu ove naše donatorske izložbe“, naglasio je Božić, dodajući da ga posebno raduje što je Grad Rijeka prepoznao ovu inicijativu i već jučer dostavio dvije kutije prepune namirnica. Popis prehrambenih i higijenskih proizvoda koji se prikupljaju mogu se naći na Facebook stranici Fotokluba Rijeka.

Na otvorenje izložbe došao je i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, koji je uz zahvale organizatorima na još jednoj izvanrednoj akciji, istaknuo da je izložba važna ne samo zbog svog humanitarnog karaktera nego i zato što nas podsjeća na tragediju koju su stanovnici Banije proživjeli, time sprječavajući da ona, kao i sve u životu, polako proklizi u zaborav.

„Zato je izrazito važno da postoje ovakve izložbe i inicijative gdje će trajno ostati zabilježena tragedija koja je pogodila Baniju. Nadam se da će se taj kraj u nekom razumnom roku vratiti u stanje u kakvom je bilo prije katastrofe.“ rekao je Obersnel.

Predstavnik Fotokluba Sisak i devetoro autora fotografija koji su došli na otvorenje izložbe zahvalili su se Rijeci i Riječanima što Sisačko-moslavačkoj županiji pomažu da prebrode tragediju o kojoj im je i danas teško govoriti.

Ovom izložbom Fotoklub Rijeka nastavlja svoje dosadašnje aktivnosti na prikupljanju pomoći za potresom pogođene gradove Petrinju, Glinu i Sisak.