U HKD-u na Sušaku otvorena je izložba „Sa o Roma“ koja na dokumentaran način prikazuje obilježavanje romskog blagdana Đurđevdana u Skopju kroz čak pola stoljeća. Ona svjedoči o romskim običajima, plesu, glazbi, gozbama i druženju kojima se početkom svibnja dočekuje toplo ljetno razdoblje, odnosno „nilaj“, kao i o promjenama unutar jedne zajednice koja evoluira unoseći nove elemente u svoju kulturu.

Izložba kroz tridesetak fotografskih zapisa prikazuje slavljenička okupljanja Roma na sedmodnevni Đurđevdan
(Erdelezi) u naselju Šutka u Skopju unatrag pedeset godina, a djelo je američke etnokoreologinje hrvatskog podrijetla Elsie Ivanchich Dunin koja se u svom radu bavi proučavanjem plesa i folklora, posebice onih vezanih uz zajednice Roma u Hrvatskoj i Makedoniji. U sklopu događanja prikazan je i dokumentarni film Daniela Petrovskog čiji materijali također prikazuju đurđevdanski praznik makedonskih Roma.

Na riječkom otvorenju izložbe autorica Elsie Ivanchich Dunin navela je svoju fasciniranost Đurđevdanom, čijem je slavlju prvi puta nazočila 1967. godine u Skopju, gdje su tisuće okupljenih Roma pjevale i plesale u svojim tradicionalnim nošnjama. „Tada sam dobila toliko impresija da sam se poželjela vratiti, pa sam u Skopje ponovno odlazila 1977., pa ’87., pa ’97. i tako dalje i sve bilježila kamerom“, navela je autorica, kazavši kako se s vremenom jako puno toga promijenilo, no ono što je ostalo u kontinuitetu je obilježavanje samog blagdana.

Organizatori izložbe su Etnografski muzej u Skopju te skopska Udruga prijatelja romske folklorne umjetnosti Romano Ilo, čiji je predstavnik Branislav Petrovski naveo da je vrijednost izložbe u njenom dokumentiranju tradicije, običaja i identiteta makedonskih Roma koji se s vremenom polako gube. Pohvalio je institucije
Republike Makedonije i UNESCO što su prepoznali vrijednost ove kulture te proslavu Đurđevdana zaštitili kao nematerijalno kulturno dobro.

Ova je izložba prvi put postavljena u Etnografskom muzeju u Skopju, a njena iznimna posjećenost potaknula je udrugu Romano Ilo da izložbu dovede u gradove diljem Balkana.

Izlošci i film u Rijeci će se moći pogledati do 15. rujna, nakon čega se izložba seli u Pulu, a organizatori i predstavnici riječkih Roma pozvali su sve građane da auditivni aspekt romske kulture dođu doživjeti na ovotjednom festivalu glazbe i gastronomije Porto Etno, gdje će nastupiti Esma’s band Next Generation, prateći sastav slavne romske pjevačice Esme Redžepove.