Program počinje u 10 sati radionicom i razgovorom „Kada znamo što, onda možemo sve!” na temu prava djece koju će držati pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević i savjetnica Davorka Osmak Franjić. Bit će to za djecu prilika da se bolje upoznaju s dječjim pravima i radom pravobraniteljice, a za pravobraniteljicu da u izravnom kontaktu s djecom dozna kako žive, kako im je u školi, koliko su zadovoljna uvjetima u svojoj sredini, koje su njihove potrebe i želje. Ovakvi susreti osnažuju djecu u ostvarivanju njihovog prava na sudjelovanje/participaciju te omogućuju da se glas djece u društvu čuje više i glasnije. Prijave se primaju na mail prijave.programi@gkri.hr

Jedan od hitova festivala bio je turnir Crash Team Racing pa će u njenom slobodnom igranju, koje počinje u 18 sati, proteći i finalni dan. Uz to zaviriti se može na radionicu DJ-inga koju drži DJ Mirilo od 18 i 30, a koja je zadužena i za dobru atmosferu na zabavi u dvorištu Dječje kuće od 19 i 30 sati.

U 20 sati slijedi središnja točka zatvaranja uz Flying Pancakes Circus. Riječ je o iznimnoj uličnoj atrakciji i interaktivnom showu koji će privući publiku svih dobnih skupina (a i šire). Riječ je profesionalnom i ozbiljnom zafrkantu, poznatijem po imenu Marko The Clown koji je svoj klaunski zanat pekao po brojnim svjetskim metropolama klauniranja (Zagreb, Rijeka, Pula, Poreč, Beč, Milano, Sofija, Bukurešt, Prag, Tel Aviv, Dubai, Chang Do, Abu Dabhi, Beirut…), a isto tako, nastupao je na mnogim festivalima i uveselio tisuće malih i velikih slučajnih posjetitelja i posjetitelja namjernika. U ovom posebno osmišljenom programu Marko na mjesto događanja dolazi sa jedinstvenim i urnebesnim, u potpunosti opremljenim cirkuskim vozilom. Specijalno vozilo opremljeno je strujom, vodom, light showom, razglasom, hladnjakom i štednjakom, kompletnom cirkuskom opremom i nevjerojatnom inspiracijom.

Od 19 sati u dnevnom boravku Dječje kuće na rasporedu je pričaonica za djecu i roditelje „Pssst…priča Special!“.

Ulaz na događanje je slobodan bez prethodne prijave, a svi su pozvani na pridržavanje protuepidemijskih mjera. Na događanje se dolazi isključivo pješačkim putem iz pravca Krešimirove ulice (prolaz između Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i Palače Šećerane).

Festival Tobogan pod geslom “aktivne ferije za djecu” održava se od 2017. godine tijekom kraja lipnja i početkom srpnja te je ovo peto izdanje manifestacije. Nastao je u sklopu razvoja programskog pravca Dječja kuća kao dio aktivnosti programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Organizatori Tobogana za 2021. godinu su gradske ustanove u kulturi Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Gradska knjižnica Rijeka, programski partneri na razvoju Dječje kuće. Programski fokus festivala su kultura i umjetnost u širem smislu s posebnim fokusom na suvremene i inovativne prakse.

Ovogodišnji festival poseban je ne samo zbog toga što se priprema i odvija u jeku pandemije koronavirusa, a koje sve festivale i posebno radionice za djecu stalno drže u neizvjesnosti, već je i ovo prvi koji se odvija u ožujku otvorenoj Dječjoj kući, kulturnom centru namijenjenom djeci, jedinom takve vrste u Hrvatskoj i regiji.