Uz projekt Film svima koji će u rujnu doživjeti svoje 6. izdanje, Filmaktiv provodi još ukupno 3 inkluzivna projekta.

Projekt Film svima svugdje, financiran sredstvima Primorsko-goranske županije i Hrvatskog audiovizualnog centra, ove godine je okupio 140 djece — gluhe, nagluhe i čujuće djece diljem Primorsko-goranske županije te ih upoznalo s osnovama medijske kulture, inkluzivne audiovizualne kulture te hrvatskog znakovnog jezika. Kroz projekt se prikazuju inkluzivni filmovi čija je prilagodba za gluhe i nagluhe osobe nastala u sklopu projekta Film svima te je dio Film svima Medijateke inkluzivnih filmova. Ove godine su osnovnoškolci iz OŠ Podmurvice, OŠ SE San Nicolo, OŠ Petar Zrinski Čabar — PŠ Plešce te OŠ Brajda gledali Ježevu kuću Eve Cvijanović, nastalu u koprodukciji Bonobostudija iz Zagreba.

Iz projekta Film svima svugdje te zbog potrebe odgojno-obrazovnih ustanova za intenzivnijom edukacijom iz područja inkluzivne audiovizualne kulture nastao je i Film svima svugdje online, projekt financiran kroz Europski socijalni fond u okviru poziva Umjetnost i kultura online, UP.02.1.1.14.0072 – Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. koji se provodi do lipnja 2022. Projektom će biti uključeno ukupno 5 odgojno-obrazovnih ustanova čiji će đaci biti educirani za razumijevanje inkluzivne audiovizualne kulture, ali će i sami kreirati svoje radove koji će potom biti prevedeni i prilagođeni za gluhe i nagluhe osobe kao i prikazani na online festivalu i na ediciji Film svima festivala u rujnu 2022.

Uz navedene temeljno audiovizualne projekte, ove godine je pokrenut i projekt Knjiga svima, financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske kroz javni poziv Programa koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, kao nastavak projekata iz Film svima svemira. Gradska knjižnica Rijeka, Udruga gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, Udruga slijepih Primorsko-goranske županije, Udruga Portić i Filmaktiv kreirali su i provode projekt kroz kojim se odabrani naslovi dječje književnosti prevode i prilagođavaju za slijepe te za gluhe i nagluhe u formi inkluzivne audiovizualne knjige. Projekt će imati svoju završnicu u listopadu 2021. u Dječjoj kući čime će biti obilježen Mjesec hrvatske knjige te Međunarodni dan bijelog štapa dok se provedbom projekta obilježava i Godina čitanja.

„Ponosni smo na inkluzivni tim koji raste svakim novim inkluzivnim projektom kao i na naš mali doprinos u stvaranju društva jednakih. Veselimo se razvoju novih projekata, novih divnih suradnji te novim inkluzivnim pričama“, ističe voditeljica inkluzivnih programa Maja Ogrizović.

Više informacija o svim programima može se pronaći na web stranicama udruge filmaktiv.org i programa Film svima kao i na Facebook i Instagram stranicama Filmaktiva i Film svima programa.

Filmaktiv, udruga je koja od 2004. okuplja audiovizualne radnike i radnice te potiče razvoj audiovizualne kulture u Rijeci, okolici i diljem Hrvatske, a od 2016. aktivno djeluje i u području inkluzivne audiovizualne kulture.

Kalendar događanja

Predstava
 • 20.09.
 • (19:30)

Premijera mjuzikla „Baciami, Cate“ u riječkom HNK-u

Talijanska verzija popularnog mjuzikla „Kiss me, Kate“, u režiji i koreografiji Tihane Strmački, a pod glazbenim vodstvom Filip Gjuda...

Detaljnije

Razgovor
 • 22.09.
 • (19:00)

Bik Van der Pol / umjetnička rezidencija i artist talk

Razgovor s umjetničkim dvojcem Bik Van der Pol o njihovoj umjetničkoj praksi i dojmovima o Rijeci ...

Detaljnije

Izložba
 • 22.09. – 07.10.
 • (19:00)

Izložba “Glowing Globe: Artificial Art Alienated” u Kortilu

Izložba će predstaviti različite pozicije u medijskoj umjetnosti, propitivanje, eksperimentiranje i promišljanje fenomena umjetne inteligencije u velikom broju umjetničkih radova....

Detaljnije

Književni susret
 • 23.09.
 • (19:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Jasen Boko u Omišlju (s naftnim terminalom u pozadini)

Gradska knjižnica Rijeka najavljuje druženje s Jasenom Bokom, poznatim hrvatskim putopiscem i dramaturgom...

Detaljnije

Predstava
 • 23.09.
 • (20:00)

Komedija “Jel’ tako, Zorane?” dolazi nasmijati Riječane

Kazalište Moruzgva ponovno gostuje u Rijeci, ovoga puta sa svojom najnovijom predstavom nastalom u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika...

Detaljnije

Izložba
 • 25.09. – 15.10.
 • (00:00)

“Južna sazviježđa: poetike nesvrstanih” u Galeriji Filodrammatica

Izložba skupine autora u sklopu šesnaestog izdanja interdisciplinarnog festivala "Moje, tvoje, naše" ove godine posvećenog temi Pokreta nesvrstanih....

Detaljnije