Filmaktivova Nova škola dokumentarnog filma poziva sve zainteresirane filmske entuzijaste da se prijave za novo, četvrto izdanje edukacije. Program će se održati u Rijeci od travnja do prosinca 2024. Ovaj besplatni višemjesečni program namijenjen je ozbiljnim zaljubljenicima u film koji vjeruju da su priče svuda oko njih i žele ih ispričati.

Napredna filmska edukacija

Nova škola dokumentarnog filma 2.0 organizirana je kao napredna filmska edukacija za polaznike s prethodnim iskustvom u radu na dokumentarnim filmovima. Ovaj ciklus nastavlja uspješnu tradiciju prethodna tri izdanja te nudi fokusiran program koji će polaznicima pružiti dubok uvid u sve faze razvoja, produkcije i distribucije dokumentarnog projekta.

Radionica je namijenjena filmskim entuzijastima u dobi od 18 do 45 godina koji su prethodno radili na filmovima ili i završili neformalne edukacije iz dokumentarnog filma te su savladali osnove snimanja i montaže. Program je koncipiran kao integrirani sustav od četiri modula koji će kroz teorijska predavanja i praktične vježbe i masterclass radionice postupno uvesti polaznike u specifične segmente produkcije vlastitog filma, istovremeno ih učeći o različitim pristupima dokumentarnoj formi i konstruktivnoj kritičkoj analizi vlastitih i tuđih radova. Tijekom trajanja programa polaznici će raditi na vlastitom dokumentarnom projektu koji trebaju završiti do kraja trajanja programa.

Polaznici i polaznice uključene u ovaj program edukacije dužni su proći sva četiri modula. Tijekom edukacije, polaznici će detaljno razraditi svoj dokumentarni projekt, od oblikovanja scenarija i plana snimanja, preko produkcije i montaže, do postprodukcije i pripreme za distribuciju.

Mentori i predavači

Mentorski tim koji je prisutan tijekom čitave radionice (Maša Drndić, Ivan Ramljak, Sara Salamon) prisutan je tijekom cijele škole, dok će vanjski predavači voditi trodnevne Masterclass radionice iz pretprodukcije i prijave projekata za financiranje te iz distribucije.

Cilj programa “Nova škola dokumentarnog filma 2.0” je naučiti polaznike vještinama potrebnim za razvijanje i stvaranje dokumentarnih filmova, razvijati kreativne pristupe mediju te poticati kritičku analizu vlastitih i tuđih radova kako bi nakon školovanja mogli samostalno stvarati kao potpuni autori.

Nastava će se održavati u 8 ciklusa (1 do 2 termina mjesečno) od travnja do prosinca 2024. u popodnevnim satima petkom i u jutarnjim satima subotom i nedjeljom. Prvi ciklus odvija se od 20. do 21. travnja, a naredne datume će mentori definirati s odabranim polaznicima.

Prijave do 15. travnja

Za prijavu je potrebno priložiti:

 1. Motivacijsko pismo u kojem je potrebno navesti zašto osoba želi pohađati ovaj program te jasno opisati prijašnje iskustvo i edukaciju (ukoliko je osoba već pohađala filmske radionice).
 2. Kratko obrazloženje ideje dokumentarnog filma na kojemu bi voljeli raditi tijekom programa (do 1 kartice teksta).
 3. Online link na primjere dosadašnjeg rada (primjeri mogu biti bilo koja filmska forma).

Prijaviti se može do 15. travnja 2024., a bit će selektirano do 6 polaznika u dobi od 18 do 45 godina starosti. Odabrani kandidati bit će pozvani na intervju.

Prijave i pitanja se šalju na email masa@filmaktiv.org

Za više informacija o školi posjetite našu web stranicu https://filmaktiv.org i Facebook stranicu https://www.facebook.com/NovaSkolaFA

Kalendar događanja

Izložba
 • 09.04. – 27.04.
 • (19:00)

Izložba “Budi susjed!” i Urbani separe u Galeriji Kortil

Izložba pokazuje što se dogodi Rijeci kada se spoji deset tisuća susjeda, posjetitelja, stručnjaka, volontera, institucija, partnera, turista i mjesnih odbora...

Detaljnije

Radionica
 • 20.04.
 • (12:00)

Geštalt psihološka radionica

Geštalt psihološka radionica o gaslightingu na kojoj će psihologinja Mia Rukavina nastojati stvoriti prostor za holistički pristup temi s fokusom na osnaživanje žena...

Detaljnije

Izložba
 • 19.04. – 20.04.
 • (12:00)

Izložba na Sajmu 3N: Napusti normalne naprave

Zagrebačka Radiona te slovenski kolektivi Cirkulacija2 i BridA sudjeluju u izlagačkom dijelu Sajma 3N: Napusti normalne naprave u dvorani Filodrammatice...

Detaljnije

Druženje
 • 23.04.
 • (18:30)

Upoznaj umjetnika u MMSU-u: Vlad Nancă

Rumunjski umjetnik Vlad Nancă, koji je trenutno u Rijeci na umjetničkoj rezidenciji Kamov, predstavit će nam svoju dvadesetogodišnju karijeru...

Detaljnije

Predavanje
 • 25.04.
 • (13:00)

Predavanje „EU projekti – moj izbor za karijeru!“ na Filozofskom fakultetu

Predavanje će održati Srđan Kerčević iz Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije....

Detaljnije

Književni susret
 • 26.04.
 • (18:00)

Impulse festival: Promocija “Antologije hrvatske i srpske slem poezije” u GKR-u

Jedinstveni kulturni poduhvat koji na jednom mjestu okuplja 64 pjesnika i pjesnikinje iz dviju susjednih država koji na 368 stranica predstavljaju svoju poeziju ...

Detaljnije