Noć performansa u Rijeci održana je u petak, 16. srpnja na Korzu performansom Igora Zenzerovića “Studija jednog zagrljaja” koji traje 23”59’. Nastavila se u 18 sati, također na Korzu, performansom Andreja Zbašnika “Poštar” te završila izvedbom Josipe Bubaš “Ljepota” u galeriji Filodrammatica s početkom u 19 sati.

Studija jednog zagrljaja” je rezultat voajerističkog promatranja iz tramvaja, rezultat događaja koji nestaje, rezultat doslovnog shvaćanja poezije Emily Dickinson, rezultat udaljenosti. Dva se performera u zagrljaju sukobljavaju sa suvremenim tehnologijama udaljavanja i ubrzavanja. To je par koji se ljubi pri ponovnom susretu, to su bliski prijatelji koji se dugo nisu vidjeli – to su ljudi koji premošćuju distancu. Namjera performera je probuditi unutarnji krajolik prolaznika svakodnevno viđenom gestom zagrljaja.

Performas “Poštar” Andreja Zbašnika je dio ciklusa performansa pod nazivom “Crni plašt” i nastavak šireg konceptualnog umjetničkog projekta “Organizam žive umjetnosti” kojeg autor provodi od 2003. godine. Ovom prilikom autor je slučajnim prolaznicima na Korzu dijelio printane poruke koje glase “Najdublja i najljepša radost je ljubav dijeliti i u ljubavi biti postojan”, ali uz personalizirane poruke pisane kemijskom olovkom.

Performas “Ljepota” Josipe Bubaš poigrava se temom ljepote, upotrebljivosti i prezasićenosti. Spajajući nekoliko postupaka, smješta temu u širi, suvremeni kontekst, koristeći različite reference i prevodeći ih kako bi uspostavile značenjski obrat. Video, najlonske vrećice, ispunjavanje prostora, traženje ljepote u običnom, likovni čin u galerijskom prostoru, izvedba objekta i objekt izvedbe spajaju se u cjelinu koja graniči između ljepote i upozorenja, te dotiče neizbježna pitanja današnjice.

Gostovanje u Rijeci ostvareno je u suradnji s udrugom Prostor Plus u okviru Mreže izvedbenih umjetnosti.