Orijent 1919 je dobio prvoligašku licenciju što znači da 2. i 5. kolovoza igra kvalifikacije za Prvu HNL: Počet ćemo pripreme idući tjedan, odradili smo što smo zamislili u prvo dijelu priprema. Sada imamo šest tjedana vremena za pripreme, morat ćemo impovizirati da bismo pokušali pronaći natjecateljsku formu što će biti najveći problem. Ne možeš kroz treninge dobiti podražaj kao kada igraš utakmice za bodove, moramo pokušati pronaći rješenje. Važno je da se dobro spremimo za natjecateljske utakmice, jer prvenstvo počinje desetak dana iza kvalifikacija, kaže trener Orijenta 1919 Fausto Buducin.

Idućeg vikenda u 30. kolu međusobno igraju Varaždin i Istra 1916, jedan od njih izvjesno će biti protivnik u kvalifikacijama.

– Gledao sam dosta njihovih utakmica, vidio sam jedne i druge. Varaždin je iznenadio u nastavku sezone, dosta su se dignuli u odnosu na razdoblje prije stanke, vidi da su napravili dodatnu selekciju, igraju neki novi igrači. Mislim da će njihova međusobna utakmicu dosta toga odrediti. Ako Varaždin pobjedi, mislim da će se spasiti. Ima još dosta utakmica do kraja sezone, vjerujem da se ništa neće znati do dva, tri kola prije kraja iako smo moguće protivnike vjerojatno suzili na dva imena: Istra 1961 ili Inter, smatra Budicin.

HNK Orijent 1919

Orijent 1919 je dobio prvoligašku licenciju što znači da 2. i 5. kolovoza igra kvalifikacije za Prvu HNL

Treneru Orijenta 1919 svašta se dogodilo u kratkoj trenerskoj karijeri, lako se može dogoditi da kvalifikacije igra protiv kluba iz rodnog grada, tijekom igračke karijere Budicin je bio kapetan Istre 1961.

– Igrali smo prijateljsku utakmcu protiv njih, Istra 1961 je taktički dosta dobro posložena, ali joj uvijek nešto nedostaje. U povijesti baraža drugoligaš nikada nije uspio eliminirati prvoligaša, a sada je situacija još zahtjevnija. Kvalifikacijske utakmice igramo pet mjeseci nakon zadnje natjecateljske utakmice, a morat ćemo biti na najvišoj mogućoj razini da ostvarimo podvig. Bez obzira protiv koga budemo igrali, naš će protivnik imati ulogu velikog favorita, kaže Budicin.

Orijent 1919 je postao sportski fenomen, u tri godine od četvrte lige stigao je na prag prve lige.

– Sada znamo kada ćemo igrati prvu službenu utakmicu pa će biti lakše pripremiti igrače, do sada smo nakon stanke trenirali bez posebnog motiva. Sada sve znamo s time da moramo razmišljati o sljedećoj sezoni bez obzira hoće li igrati prvu ili drugu ligu, treba odraditi ozbiljne pripreme i selekcionirati kadar koji će krenuti u novu sezonu. Ako u međuvremenu ostvarimo sportsko čudo, nitko sretniji od nas. Moramo biti racionalni u razmišljanjima, zaključuje Budicin.

Skip to content