U okviru inicijative Europske komisije WiFi4EU – Besplatni Wi-Fi za građane Europe, novim pristupnim točkama prošireno je područje pokrivenosti sustavom besplatnog bežičnog pristupa Internetu Grada Rijeke.

U sklopu mreže postavljeno je 11 novih pristupnih točaka te je područje pokrivenosti signalom besplatnog bežičnog pristupa Internetu prošireno na Trg sv. Barbare, Trg Šišmiš, Trg Riječke rezolucije, Krešimirovu ulicu (Art-kino Croatia – Muzej moderne i suvremene umjetnosti), javnu površinu budućeg Art-kvarta (ex Benčić), Kružnu ulicu i prostor Matice umirovljenika.

„Prošle godine od Europske komisije dobili smo sredstva u iznosu od 15 tisuća eura, čiji su iznos dobili i brojni gradovi širom Hrvatske s ciljem otvaranja pristupnih točaka za besplatni bežični Internet na javnim površinama“, kazao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. Obveza je jedinice lokalne samouprave osigurati visokokvalitetan pristup Internetu i održavati postavljene pristupne točke.

Inicijativa Europske komisije na taj se način potpuno uklopila u postojeću inicijativu Grada Rijeke o postavljanju točaka za besplatni bežični pristup Internetu (RIJEKA-FREE ACCESS) koja djeluje od 2007. godine, kada je postavljeno prvo područje pokrivenosti signalom besplatnog bežičnog pristupa Internetu Grada Rijeke u centru grada.

Širenje mreže kroz godine

Mreža se širila sukladno dostupnim financijskim sredstvima i potrebama tako da je već sljedeće 2008. godine proširena na područje Trsata, te kasnije i na Bazene Kantrida (uključujući i plažu Ploče) i Centar Zamet. Sustav je integriran i u ustanove u kulturi (Gradska knjižnica Rijeka, Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Muzej grada Rijeke, HNK Ivana pl. Zajca), te u KBC Rijeka – Dječja bolnica Kantrida.

Potporom Ministarstva turizma u okviru programa HotSpot Croatia područje pokrivenosti prošireno je 2013. godine na Željeznički kolodvor i dio Starog grada, te 2014. godine na Trg Jurja Klovića i Titov trg.

Od 2015. godine putem bežične gradske elektroničke infrastrukture dostupna je i eduroam usluga – usluga autentifikacijskog pristupa Internetu svim članovima znanstvene zajednice (znanstvenicima, nastavnicima, studentima i drugom osoblju) čija je važnost i vrijednost posebno bila naglašena tijekom trajanja Europskih sveučilišnih igara u Rijeci u srpnju 2016. godine. Isto tako od 2016. godine usluga besplatnog bežičnog pristupa Grada Rijeke dostupna je i na sveučilišnom Kampusu putem mrežne infrastrukture Sveučilišta u Rijeci.

136 pristupnih točaka

Ukupan broj pristupnih točaka sada je 136, od čega se 53 nalazi na 22 lokacije u centru grada, njih 14 na tri lokacije na Trsatu, na Bazenima Kantrida je 10 pristupnih točaka, na Centru Zamet 5, na Atletskoj dvorani Kantrida 2, u Art-kinu Croatia 4, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti 11, Hrvatskom kulturnom domu 6, 3 u Astronomskom centru Rijeka, 3 na Željezničkom kolodvoru Rijeka, 23 u sklopu Dječje bolnica Kantrida te 2 u Matici umirovljenika.

Predsjednik Matice umirovljenika Rijeke Emil Baumgartner kazao je da se riječki umirovljenici, zahvaljujući i sustavu besplatnog bežičnog pristupa Internetu Grada Rijeke, u sve većoj mjeri koriste Internetom i mogućnostima koje im pruža u svakodnevnom životu – od čitanje novina i sudjelovanje u društvenim medijima, do istraživanje različitih proizvoda te online kupovine.

Također, Zavod za informatičku djelatnost Grada Rijeke organizira besplatnu edukaciju kroz Osnovne informatičke tečajeve koji se provode od 2005. godine, a na njima je do sada sudjelovalo i steklo vještine i znanja za korištenje računala i Interneta oko 3900 polaznika. U prosincu prošle godine osnovno korištenje računala, Interneta i e-maila, obradu teksta, “surfanje” gradskim portalima te ispunjavanje obrazaca za programe koje nudi Grad Rijeka uspješno je svladalo 85 polaznika Osnovnog informatičkog tečaja.

Besplatni wi-fi na 250.000 m2

„Zavod za informatičku djelatnost Grada Rijeke zadužen je za tehničku infrastrukturu koja se nalazi u pozadini ovakvog složenog sustava te valja istaknuti da ovakvo efikasno korištenje europskih sredstava ne bi bilo moguće da Zavod godinama kontinuirano ne ulaže u temeljnu elektroničku komunikacijsku infrastrukturu koja je preduvjet da se HotSpotovi mogu koristiti“, kazao je pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke Željko Jurić.

U 2019. godini uslugu besplatnog bežičnog pristupa Internetu Grada Rijeke dnevno je koristilo do 1500 korisnika. Ukupna površina područja pokrivenosti signalom besplatnog bežičnog pristupa Internetu Grada Rijeke, uključujući i područje prošireno u sklopu WiFi4EU inicijative je 250.000 m2.

Ukupna brzina pristupa je 200 MBits, odnosno 10 MBits za RIJEKA-FREE ACCESS pristupne točke i 30 MBits za WiFi4EU pristupne točke. Za HotSpot uslugu i održavanje sustava i pristupnih točaka iz gradskog proračuna godišnje se izdvaja 250.000,00 kn.

Više o inicijativi Europske komisije WiFi4EU – Besplatni Wi-Fi za građane Europe.