U Zavičajnom muzeju Drenova predstavljen je projekt uspostavljanja Društvenog centra Drenova, za koji je osigurano gotovo dva milijuna kuna bespovratnih EU i državnih sredstava.

Projekt uključuje energetsku obnovu zgrade Zavičajnog muzeja Drenova uz sanaciju sanitarnog čvora, a radovi se planiraju završiti do ljeta. Nadalje, u sklopu projekta osnažit će se drenovske udruge koje su i do sada pružale građanima kulturna i društvena događanja na Drenovi, uz omogućavanje uključivanja u rad Centra i svim drugim zainteresiranim udrugama, kako bi se novim sadržajima obogatio život lokalne zajednice. Tako su tijekom dvije godine provođenja projekta planirane čak 62 aktivnosti namijenjene građanima, od kojih prve počinju već na proljeće.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.989.150,74 kn od čega se 1.690.778,13 kn ili 85% odnosno sufinancira iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., dok je ostatak sredstava u visini od 298.372,61 kn osigurao Ured za udruge Vlade RH.

Zajednici aktivnih građana kvalitetniji prostor za svoj rad

Nositelj projekta Društveni centar Drenova i vodeći partner je Udruga Bez granica, a partneri na projektu su Udruga za razvoj civilnog društva SMART, Udruga za razvoj i promicanje drenjule Dren te Grad Rijeka.

„Provedbom ovog projekta Drenova bi trebala dobiti društveni centar. Drenova je i do sada imala prostor Zavičajnog muzeja Drenove, ali dobivenim sredstvima unaprijedit ćemo samu kvalitetu zgrade te povećati broj programa,“ kazala je voditeljica projekta Davorka Medved iz udruge Bez granica, naglasivši kako je Drenova već odranije prepoznata kao zajednica aktivnih građana, primjerice kroz Riječki program lokalnog partnerstva ili projekt Rijeka 2020 – Europske prijestolnice kulture, ili pak kroz brojne druge programe udruga Bez granica i Dren od 2012. godine do danas.

Udruga Bez granica kroz projekt će organizirati Kvartovske priče, odnosno individualne i grupne stručne rasprave o stvarnim potrebama u lokalnoj zajednici te predavanja u sklopu Programa društveno korisnog učenja i društveno korisnih radova u zajednici usmjerenih na razvoj lokalne zajednice. Udruga će organizirati Filmske i glazbene večeri, probe i koncert zbora kao i ciklus edukativnih radionica Virtualna Drenova koji će u fokusu imati bolje razumijevanje naprednih komunikacijskih i informacijskih tehnologija te njihovo korištenje.

Marko Filipović, Ivan Šarar, Vojko Obersnel, Davorka Medved i Vesna Lukanović

Marko Filipović, Ivan Šarar, Vojko Obersnel, Davorka Medved i Vesna Lukanović

Zgrada, poznata kao „Granica“, danas simbol povezivanja zajednice

Od samog početka drenovske udruge imaju podršku Grada Rijeke, koji je kao vlasnik zgradu sadašnjeg Zavičajnog muzeja ustupio na korištenje udrugama. U projektu uspostavljanja Društvenog centra Drenova Grad Rijeka sudjeluje davanjem zgrade u najam bez naknade te podrškom u aktivnostima obnove.

„S udrugama Bez granica i Dren imamo zaista izuzetnu suradnju i mislim da je njihov dosadašnji rad dobar primjer koliko se može napraviti kad postoji dobra volja i inicijativa. U konačnici, izborili su se za gotovo dva milijuna kuna bespovratnih sredstava, što će zasigurno unaprijediti rad cijelog ovog prostora i mislim da je to dobar putokaz ostalim udrugama, kako s dobro osmišljenim projektima mogu osigurati svoje dugoročno funkcioniranje, a da se pritom ne oslanjaju samo na gradski proračun“, kazao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, uz kojeg je na predstavljaju bio i njegov zamjenik Marko Filipović.

Udruge i dalje imaju značajnu podršku Grada, pa je tako zgrada Zavičajnog muzeja Drenova 120. lokacija povezana u gradsku širokopojasnu mrežu, čime je udrugama omogućeno korištenje svih dostupnih informacijsko-komunikacijskih usluga Grada Rijeke, poput širokopojasnog pristupa internetu ili pak korištenja zajedničkih aplikacija.

Vojko Obersnel, Davorka Medved i Damir Medved

Vojko Obersnel, Davorka Medved i Damir Medved

Ova je zgrada Muzeja Drenovčanima poznata kao „Granica“ jer su ondje u jednom razdoblju između Prvog i Drugog svjetskog rata boravili talijanski carinici kako bi nadzirali granicu između ondašnjih Kraljevina Italije i Kraljevina SHS.

„U cijeloj ovoj priči ima puno simbolike – zgrada je nastala kao rezultat podjele, a sada doživljava svoj novi uzlet kao rezultat života u ujedinjenoj Europi“, poručio je gradonačelnik Obersnel.

Pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar istaknuo je važnost decentraliziranog i integriranog pristupa razvoju lokalnih zajednica i prepoznavanju važnosti projekata poput Društvenog centra Drenova, koji je sve samo ne klasični kulturni projekt.

Grad Rijeka će aktivno sudjelovati i u uspostavi suradničkog i sudioničkog modela upravljanja Društvenim centrom Drenova, dok će podršku razvoju modela pružati Udruga za razvoj civilnog društva Smart. Također, udruga Smart je u okviru projekta zadužena za pripremu i provedbu obrazovnih i mentorskih programa za udruge Bez granica i Dren te druge zainteresirane lokalne organizacije civilnoga društva radi jačanja njihovih kapaciteta u području menadžmenta neprofitnih organizacija.

Nastavak promocije supervoća – drenjule

Udruga Dren u 2021. godini obilježava desetu godišnjicu rada na promociji drenjule, znanstvenim istraživanjem potvrđenim kao „supervoće“.

„U naš dosadašnji rad unijeli smo svoju strast prema drenjuli, ljubav prema našoj Drenovi i neizmjernu energiju i entuzijazam ne samo članova udruge, već i naših volontera, Drenovčana i prijatelja. Puno će nam značiti osnivanje Društvenog centra Drenova, jer će nam obnova zgrade omogućiti cjelogodišnji rad i produbljivanje naših programa“, kazala je predsjednica udruge Dren Vesna Lukanović.

Udruga Dren će sklopu Društvenog centra Drenova provoditi program promicanja zdravlja i prevencije bolesti kroz stručna predavanja pod nazivom Primorsko supervoće – dren, radionice o uzgoju i preradi drena te  radionice o ažuriranju postojećeg katastra drena uz dodatni volonterski program Usvoji drenjulu tijekom kojeg će se pronalaziti i u katastar ucrtati stabla drena koja nisu obuhvaćena postojećom bazom katastra drena. Uz skup o zdravstvenim i nutritivnim svojstvima drena, udruga će organizirati i manifestaciju Dani drenjule.

Pogledajte snimku predstavljanja projekta na Facebook profilu Zavičajnog muzeja Drenova.

Više o uspostavljanju Društvenog centra Drenova dostupno je na poveznici: https://dcd.bezgranica.hr/.

Kalendar događanja

Projekcija
 • 01.12.
 • (19:00)

Avi Mograbi u Art-kinu: Razgovor s redateljem i projekcija filma

Projekcija povodom Međunarodnog dana solidarnosti s narodom Palestine, a po završetku projekcije održat će se razgovor s redateljem ...

Detaljnije

Izložba
 • 01.12. – 07.12.
 • (12:00)

Izložba fotografija osoba s invaliditetom “Želim raditi!”

Izložba Društva za istraživanje i potporu u sklopu kampanje senzibiliziranja poslodavaca i drugih dionika na mogućnost rada i zapošljavanja osoba s invaliditetom...

Detaljnije

Festival
 • 02.12.
 • (11:00)

20. i-Fest u HKD-u na Sušaku

Festival stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom koji se održava u sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad...

Detaljnije

Koncert
 • 02.12.
 • (20:00)

Pankrti – Live in Palach

U sklopu Adventske turneje 2022, Pankrti će proslaviti 45 godina karijere promocijom novog koncertnog albuma “Turneja pomirenja/Live in Zagreb 1985”....

Detaljnije

Razgovor
 • 07.12.
 • (16:00)

„Živa knjižnica – ne sudi knjige po koricama“ u Narodnoj čitaonici

Živa knjižnica sastoji se od osoba marginaliziranih u našem društvu, čija su životna iskustva možete saznati bez straha i srama u direktnom kontaktu...

Detaljnije

Okrugli stol
 • 08.12.
 • (13:00)

Položaj mladih u društvenom životu kroz djelovanje tijela savjeta mladih

Europe Direct Rijeka, u suradnji sa Savjetom mladih Grada Rijeke, organizira okrugli stol pod nazivom Položaj mladih u društvenom životu kroz djelovanje tijela savjeta mladih...

Detaljnije