Na prigodnoj svečanosti, na kojoj se poezija govorila i pjevala na nekoliko jezika i narječja, Riječanin Valerio Orlić primio je europsku književnu nagradu Homer. Orlić je do sada objavio dvadesetak knjiga poezije i jedan je od osnivača Hrvatskog književnog društva u Rijeci.

Dobitnik nagrade Homer nije samo odličan pjesnik. To je genijalan pjesnik, govorila je na današnjoj svečanosti članica komisije za dodjelu nagrade, i sama jedna od dobitnica Homera, Vanja Angelova iz Bugarske.

Homer je nagrada utemeljena 2016., sjedište organizatora je u Briselu, ali se uvijek dodjeljuje na pjesničkom susretu u zemlji i regiji iz koje je dobitnik jer je cilj poticanje izvrsnog pjesništva svud po svijetu.

Angelova je dio stručnog žirija u kojem su članovi iz 17 zemalja, od Poljske i Kine, preko Francuske i Iraka do Južne Koreje i Izraela. A Valerio Orlić je u dobrom društvu dobitnika iz Kine, Armenije, Turske, Sjedinjenih američkih država, Kanade…

Nakon trideset godina pjesničkog rada, ali i rada na organiziranju pjesnika i pjesničkih događanja, Orlić kaže da ga nagrada nije iznenadila jer je riječ o kolegama koje susreće već godinama na pjesničkim susretima u raznim zemljama. Dodaje i to da će, iako trenutno više organizira, a manje piše, i dalje raditi na promicanju kvalitetne pjesničke riječi.

Naime, u vremenu u kojem je poezija posvuda na internetu, u velikim količinama, treba poticati kvalitetu i podsjećati na istiniti duh poezije, tumači Orlić.

Izvor: Radio Rijeka