Od kada je 19. ožujka na snagu stupila odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite kojom se na mjesec dana otkazuju svi javni događaji i zatvara većina trgovina u Hrvatskoj kao mjera sprječavanja širenja epidemije koronavirusa, kultura je poprimila posve drugi oblik. U velikoj se mjeri preselila online, te su preko noći niknule razno razne platforme i stranice posvećene kulturi u doba epidemije. Ovo pokazuje koliko nam je ona potrebna, a sada možda i više nego ikad.

Antonija Stojanović Almesberger iz Udruge Lori

Antonija Stojanović Almesberger

Jer što drugo raditi u izolaciji osim gledati, čitati ili slušati sadržaj kako bismo si skratili dane. No, što je s onima koji od te kulture žive? Što je s onima koji proizvode taj sadržaj kako bi si mogli pokriti egzistencijalne troškove? Ili s onima koji rade na nezavisnoj sceni i gradovima, centrima i ministarstvima duguju programe? Kako bismo to saznali, s članicama Udruge LORI napravili smo online intervju u kojem nas one pobliže upoznaju sa svojom novom realnošću.

Ana Ajduković iz Udruge Lori

Ana Ajduković

Ana Ajduković i Antonija Stojanović Almesberger do pred dva tjedna pripremale su se za četvrto izdanje festivala queer i feminističke kulture SmoQua na kojem je trebalo gostovati čak 20 međunarodnih gostiju. Osim toga, ove je godine na festivalu njihova udruga trebala proslaviti i 20 godina postojanja, kao prva prijavljena lezbijska organizacija u Hrvatskoj. Međutim, uvođenjem mjera, festival se odgodio do listopada, što stvara organizacijske i financijske tegobe.

Kako se s ovim nose, kako izgleda njihov rad od kuće i što očekuju da će se dogoditi po izlasku iz izolacije, pogledajte u videu.