Pandemija koronavirusa zaustavila je kazališnu djelatnost, no ne i rad djelatnika HNK Ivana pl. Zajca. Jednako kao što su mnogi iskoristili vrijeme izolacije za sve ono za što inače nisu pronalazili vremena, tako su i djelatnici Tehnike riječkog HNK dane bez kazališnog programa iskoristili za obnovu unutrašnjosti zgrade i dokazali kako se i uz poštivanje svih mjera i uputa Nacionalnog stožera, može puno toga napraviti.

Foto: Dražen Šokčević

Publika najčešće i nije svjesna kompleksnosti njima uglavnom nevidljivog  tehničkog pogona i tehničke podrške pojedine predstave. Na primjer, dok se pred njima odigrava izvedba, na pozornici i oko nje svaki korak izvedbe prati preko 30 djelatnica i djelatnika kazališne tehnike.

No, kako je sada ta pozornica, na kojoj se inače svakodnevno odvijaju probe i izvedbe predstava, uglavnom slobodna, djelatnici Tehnike iskoristili su prigodu i obojali je. Svježe je obojana i orkestralna dvorana te se upravo uređuju i solističke garderobe. Obojani su i montirani novi zvučnici u dvorani.

Foto: Dražen Šokčević

Položeni su brojni kablovi ožičenja, kablovi za potrebe video tehnike, postavlja se upravljački dio scenskog video monitoringa i sklanjaju se kablovi s loža i portala. Izrađeni su brojni idejni projekti kao i dokumentacija izvedenih radova. A konačno je bilo vremena i za spuštanje velikog središnjeg lustera, njegovo iznimno pažljivo čišćenje i promjenu žarulja.

Obavljen je i niz drugih radova, pronađeno je mnogo praktičnih rješenja koja će olakšati i ubrzati budući rad, dug bi bio popis svega onoga što su u ovom razdoblju obnovili djelatnici Službe tehnike riječkog HNK.

Što se tiče radova koje provodi Grad Rijeka, završena je sanacija i uređenje toaleta, a u završnoj su fazi i radovi na uređenju trga ispred Kazališta.

“Još samo da završi i epidemija. “Zajc” je spreman!” poručuju iz HNK.

Kalendar događanja

Izložba
 • 15.07. – 31.07.
 • (20:00)

Najava izložbe “We Are Watching You” Ivane Mrčele

Ivana Mrčela kroz interaktivnu prostornu instalaciju omogućuje zamjenu uloga u društvu čime otvara područje za posve novo iskustvo prilikom kojeg pojedinac stavljen u novi kontekst bolje upoznaje sebe i svoje sposobnosti....

Detaljnije

Festival
 • 16.07. – 23.07.
 • (00:00)

4. dječji Festival Tobogan

Veseli toboganski tjedan ovoga puta publici nudi 30-ak radionica te 20-ak javnih događaja...

Detaljnije

Festival
 • 17.07.
 • (21:00)

SAILOR se vraća kući!

Ok, ovaj mornar iz riječke luke nije nikad ni otplovio, ali se ove lude i nepredvidive 2020. naoružao isključivo domaćim snagama kako bi se ipak održao iznad vode. Sve što ćemo na SAILORU ove godine gledati i slušati na plećima je ...

Detaljnije

Predstava
 • 19.07.
 • (21:30)

Otvorenje Ljeta na Gradini

Ljeto na Gradini uz plamenove tisuću svijeća u Nugentovom parku otvara plesna udruga Ri Dance koja će izvesti performans “Ja u meni!"...

Detaljnije

Festival
 • 23.07.
 • (19:00)

Otvorenje dječjeg igrališta Baltazarov Uragan

Ove godine Tobogan zatvaramo – otvaranjem, i to novog dječjeg igrališta naziva Balthazarov Uragan....

Detaljnije

Koncert
 • 25.07.
 • (21:30)

Ljeto na Gradini: Damir Kedžo

Svoju svestranost pokazao je kroz sudjelovanje i pobjedu u trećoj sezoni showa Tvoje lice zvuči poznato i zapaženim nastupima u showu Ples sa zvijezdama, ali i brojnim mjuziklima u kojima se okušao i na kazališnim daskama. Njegov ga je...

Detaljnije

Skip to content