Pandemija koronavirusa zaustavila je kazališnu djelatnost, no ne i rad djelatnika HNK Ivana pl. Zajca. Jednako kao što su mnogi iskoristili vrijeme izolacije za sve ono za što inače nisu pronalazili vremena, tako su i djelatnici Tehnike riječkog HNK dane bez kazališnog programa iskoristili za obnovu unutrašnjosti zgrade i dokazali kako se i uz poštivanje svih mjera i uputa Nacionalnog stožera, može puno toga napraviti.

Foto: Dražen Šokčević

Publika najčešće i nije svjesna kompleksnosti njima uglavnom nevidljivog  tehničkog pogona i tehničke podrške pojedine predstave. Na primjer, dok se pred njima odigrava izvedba, na pozornici i oko nje svaki korak izvedbe prati preko 30 djelatnica i djelatnika kazališne tehnike.

No, kako je sada ta pozornica, na kojoj se inače svakodnevno odvijaju probe i izvedbe predstava, uglavnom slobodna, djelatnici Tehnike iskoristili su prigodu i obojali je. Svježe je obojana i orkestralna dvorana te se upravo uređuju i solističke garderobe. Obojani su i montirani novi zvučnici u dvorani.

Foto: Dražen Šokčević

Položeni su brojni kablovi ožičenja, kablovi za potrebe video tehnike, postavlja se upravljački dio scenskog video monitoringa i sklanjaju se kablovi s loža i portala. Izrađeni su brojni idejni projekti kao i dokumentacija izvedenih radova. A konačno je bilo vremena i za spuštanje velikog središnjeg lustera, njegovo iznimno pažljivo čišćenje i promjenu žarulja.

Obavljen je i niz drugih radova, pronađeno je mnogo praktičnih rješenja koja će olakšati i ubrzati budući rad, dug bi bio popis svega onoga što su u ovom razdoblju obnovili djelatnici Službe tehnike riječkog HNK.

Što se tiče radova koje provodi Grad Rijeka, završena je sanacija i uređenje toaleta, a u završnoj su fazi i radovi na uređenju trga ispred Kazališta.

“Još samo da završi i epidemija. “Zajc” je spreman!” poručuju iz HNK.