Ove subote, 3. travnja, u sklopu završnice programa Europske prijestolnice kulture, koji u 30 dana okuplja više od 50 događanja, kreću i vođene šetnje i ture gradom za djecu i odrasle, koje će se održavati svake subote u mjesecu.
Radi se o: StreetArt šetnjama za djecu, vođenim turama Rijekom murala, turi Tragovima EPK te o Krešimirovoj turi – povijesnoj turi Krešimirovom ulicom.

Sve se ture i šetnje gradom provode u skladu sa svim epidemiološkim mjerama te su ograničene na ukupno 15 sudionika po terminima. Za zainteresirane posjetitelje su besplatne, uz prethodne prijave odnosno podizanje ulaznica.

StreetArt šetnja za djecu

StreetArt šetnja za djecu, u organizaciji riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, uključuje obilazak murala i street art intervencija nastalih tijekom projekata Spajalica i Rijeka Murala, među kojima se ističu oni hrvatskih i međunarodnih autora poput Mirona Milića, Lonca, OKO, Arteza, Isaaca Cordala, Pejaca i Sebasa Velasca.
U ovu street art avanturu kreće se s trga ispred OŠ Centar i Građevinske škole (Ul. Podhumskih žrtava 4) uzvodno gradskim tokom Rječine, Vodovodnom i Ružićevom ulicom, a u šetnji djeca sudjeluju zajedno s roditeljima ili punoljetnim članom obitelji.

Termini Street Art šetnji su 3., 10. i 17. travnja u 11.00 sati te 24. travnja u 16.00 sati, s time da je prvi termin za ovu subotu već popunjen.
Prijave za ostale šetnje su također obvezne i odvijaju se putem online obrasca, koji je moguće pronaći na web stranici rijeka2020.eu ili na mmsu.hr.

Rijeka murala

U vođenoj turi Rijekom murala, u organizaciji udruge Akumulator, koja kreće ispred Exporta te obuhvaća šire područje Delte i Školjića te šarenu Križanićevu ulicu, gdje je napravljeno sedam novih murala, publika će moći saznati više o umjetnicima, radovima, ali i nekim zanimljivim anegdotama koje su se dogodile prilikom stvaranja ove ulične umjetnosti. Na samome kraju moći će se i sami okušati u baratanju sprejem po fasadi i sudjelovati u stvaranju još jednog murala.

Termini vođene ture Rijekom murala su 3., 10., 17. i 24. travnja u 10.30 sati, uz obveznu prethodnu prijavu sudionika putem obrasca, koji su prema datumima dostupni u rubrici ‘Događaji’ na rijeka2020.eu.

Tragovima EPK

Tragovima EPK

U sklopu programa završnice EPK, Udruga turističkih vodiča Kvarnera nudi novi tematski razgled svim građanima i posjetiteljima Rijeke – vođenu turu Tragovima EPK. Ovaj program razgleda odmiče se od klasičnog razgleda Rijeke te usmjerava svoju pažnju na održane programe i programske cjeline Europske prijestolnice kulture 2020.

Nakon uvodnog pozdrava na početku lukobrana slijedi šetnja gradom i zaustavljanje na desetak odabranih lokacija koje nude podsjetnik na programske cjeline i programe EPK. Tura završava na Jadranskom trgu. Na taj način će u nešto više od 90 minuta posjetitelji imati priliku prisjetiti se mnogih atraktivnih programa koji su obilježili ovo iznimno razdoblje.

U Rijeci – prvoj hrvatskoj EPK – od 2016. godine održan je veliki broj kulturnih manifestacija; grad je postao domaćin umjetnicima svjetske, europske i hrvatske scene, ali se istodobno ova prilika iskoristila i za kapitalna ulaganja u kulturnu infrastrukturu te programe koji će doprinijeti razvoju grada kao drugačijeg i jedinstvenog turističkog odredišta. Rijeka je kroz projekt EPK upregnula svoje inovativne i kreativne potencijale te stvorila mnogo toga što će u gradu živjeti i nakon godine nošenja titule. Stoga su članovi Udruge turističkih vodiča Kvarnera osmislili novi tematski razgled grada pod nazivom Tragovima EPK.

Posjetitelji u njemu mogu sudjelovati 3., 10., 17. i 24.  travnja i to svake subote u dva termina – u 10.00 ili u 11.30 sati. Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na e mail adresu: kvarner.guides@gmail.com.

Povijesna tura Krešimirovom

Krešimirova tura je pak povijesna tura Krešimirovom ulicom, potencijalnim proširenim Korzom. Ona vodi kroz zanimljive povijesne trenutke i ostavštine, arhitektonske, narativne,  ali i one koje Rijeka 2020 ostavlja za sobom kao nasljeđe: Dječju kuću, Knjižnicu, Palaču šećera, MMSU i dr.

Konzultirajući arhivsku građu i brojnu literaturu, ovaj riječki mikrokozmos dobio je prikaz kakav dosada nije bio uobičajen.

Riječki patricij Iginio Scarpa (1794. –1866.) rekao je da je ova gradska ulica najljepša u Rijeci. Bilo je to formativno razdoblje i ‘tinejđersko’ doba ove ulice. Do negdašnjeg žala na pravcu Žabica – Mlaka na ovu ulicu spuštaju se brojni prilazi, prolazi, škaline, od kojih su na ovom prostoru najvažnije Beli kamik, Ulica Blaža Polića, Manzonijeva. Tura vodi kroz „mikro i makro“ povijest ulice i njezinih stanovnika, gospodarstvenika, obrtnika, turista i prolaznika: od svojih „mitskih“ fontana, preko trbuha grada – tržnice do kulture slobodnog vremena (kinematografi, kazališta, kavane, hoteli, slastičarnica, sportske i rekreativne organizacije).

Krešimirova tura svake subote u travnju (3., 10., 17. i 24. travnja) u točno 13.00 sati kreće iz Antikvarijata Mali neboder u Ciottinoj ulici i traje jedan i pol sat. Dodatno, Krešimirova će se tura održati i 30. travnja, također u 13.00 sati.

Karte za Krešimirovu turu mogu se od 2. travnja pa do isteka zaliha podići u Ri-infu na Korzu (Korzo 18b).