Delegacija prijateljskog japanskog grada Kawasakija posjetila Rijeku

Grad Kawasaki najstariji je grad-prijatelj Rijeke, s kojim je Sporazum o prijateljskoj suradnji potpisan 23. lipnja 1977. godine, dakle prije punih 40 godina.

U izaslanstvu Kawasakija nalaze se gradonačelnik Norihiko Fukuda, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Grada Kawasakija Shōichi Gotō, predsjednik Gospodarske i industrijske komore Kawasakija Osamitsu Yamada, suradnica za međunarodnu suradnju Miho Yamaguchi, suradnik za međunarodnu suradnju Mitsuhiro Yoshida te suradnik za međunarodnu suradnju Stephen Johnson.

Uz službeno izaslanstvo, na prijam je došla i grupa od 25 građana iz Udruge za međunarodnu suradnju Kawasakija, koju je predvodi gospođa Kinko Akatsuka.

U ime Grada Rijeke, izaslanstvo su primili gradonačelnik Vojko Obersnel, zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, predsjednik Gradskoga vijeća Grada Rijeke Tihomir Čordašev, pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj te ravnateljica Direkcije programa Odjela za kulturu Helena Semion Tatić. Također, događaju su prisustvovali Irena Kregar Šegota u ime programa Rijeka EPK 2020 i Petar Škarpa u ime Turističke zajednice grada Rijeke.

Gradonačelnik Obersnel prisjetio se osoba zaslužnih za ovu dugogodišnju suradnju, a to su Hideyo Ashigaki, koja je prva došla u Rijeku s grupom ženskih skauta i čija kćer Kazuyo u Rijeci živi već petnaestak godina, te Miroslav Bajzek, koji je u riječkoj gradskoj upravi bio zadužen za međunarodne odnose i koji je prije 40 godina započeo suradnju s Kawasakijem.

K tome, spomenute su i dvije prevoditeljice koje su doprinijele suradnji tijekom ovih godina, a to su Mirna Potkovac Endrigetti koja je prevodila s japanskog jezika kratke priče i poeziju te Ikuko Yamamoto koja je hrvatske bajke i priče prevodila na japanski jezik.

„Možemo napisati malu knjigu o našoj suradnji“, zaključio je gradonačelnik Obersnel prisjetivši se mnogih koji su kroz svoje kulturno djelovanje doprinijeli suradnji i prijateljstvu Rijeke i Kawasakija.

Gradonačelnik Fukuda napomenuo je kako u Rijeci boravi prvi put te kako je oduševljen našim gradom, kojeg je za sada upoznao samo kroz šetnju. Istaknuo je kako Kawasaki ima osam prijateljskih gradova, a najstariji je upravo Rijeka te ga stoga vesele i sve buduće suradnje. Naime, istražujući koje sve politike Rijeka razvija, gosti iz Japana zaključili su kako postoje mnoga područja slična njihovima. Riječ je o politikama poput ekologije, socijalnog programa i zdravih školskih obroka te je gradonačelnik Fukuda poručio kako se razmjenama dobre prakse mogu unaprijediti životi građana, na zadovoljstvo obje strane.

Ovom su prilikom gradonačelnik Obersnel i gradonačelnik Fukuda potpisali i Memorandum o suradnji za narednih deset godina, te razmijenili prigodne darove.

U popratnom dijelu svečanog primanja nastupio je mladi gitarist Natko Štiglić.

Nakon prijama, gradonačelnik Obersnel i gradonačelnik Fukuda otvorili su izložbu fotografija na temu grada Kawasakija, koja se nalazi na postamentima na Korzu, ispred zgrade Grada Rijeke, te su potom izložbu i obišli zajedno sa svojim suradnicima.

U nastavku boravka u Rijeci, dragi gosti iz Kawasakija posjetit će Lučku upravu Rijeka te obići znamenitosti Rijeke ,koja čuva mnoge tragove ove dugogodišnje prijateljske suradnje, poput tradicionalne japanske lanterne u parku na Plumbumu te skulpture „Prijateljstvo“, uz fontanu na Jelačićevom trgu.

Oznake