U HNK Ivana pl. Zajca premijerno je izvedena predstava “Dekameron” Talijanske drame u suradnji s Hrvatskom dramom, temeljena na istoimenom klasiku talijanskog renesansnog književnika Giovannija Boccacia.

Izvorni tekst adaptirao je i režirao argentinski redatelj Luciano Delprato. Za razliku od izvornika, mjesto radnje nije Firenza već Rijeka, umjesto u doba kuge događa se u doba Covida-19, desetero mladih umjesto u seosku vilu od zaraze bježe u kazalište, a umjesto stotinu pričaju deset priča. Na taj način Delprato je na ironičan način progovorio i o vremenu u kojem živimo i onome s čim se danas suočavamo.

U predstavi glume Aleksandar Cvjetković, Leonora Surian Popov, Bruno Nacinovich, Denis Brižić, Elena Brumini, Serena Ferraiuolo, Ivna Bruck, Mirko Soldano, Anton Plešić, Giulio Settimo, Andrea Tich, Stefano Surian, Jasmin Mekić, Edi Ćelić, Nikola Nedić i Mario Jovev.

Autorski tim, uz Delprata, čine i scenografkinja Aleksandra Ana Buković, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, koreograf Michele Pastorini, oblikovatelj svjetla Robert Pavlić, autori glazbe Federico Rossignoli, Teodora Tommasi i Francesco Gulic te oblikovatelj zvuka Saša Predovan.

Luciano Delprato prošle je sezone u riječkom HNK postavio Sofoklovog “Kralja Edipa” u vlastitoj prilagodbi i režiji kao igrano-lutkarsku predstavu koja je nagrađena glasovima publike kao najbolju predstavu Hrvatske drame i najbolja predstavu u cjelokupnoj produkciji riječkog HNK prošle sezone.