U povodu Međunarodnog dana mladih donosimo priče Darije Polić, Kruna Topolskog i Gee Lukšić, mladih Riječana koji svojim aktivizmom čine naš grad i društvo boljim mjestom za život. Radi se o obrazovnim ljudima širokih interesa, koji su volontiranje prepoznali kao način da učine nešto korisno, ali i priliku da obogate svoj život.

Daria: Želja mi je živjeti i raditi ukorak s djecom i mladima

Daria Polić ima 19 godina i upravo je postala studentica upisavši sociologiju i komunikologiju u Zagrebu. Kreativna je duša pa u slobodno vrijeme šiva i oslikava torbe, ruksake i odjeću.
„Obožavam prirodu i već sam 10 godina izviđač u Odredu izviđača pomoraca Kantrida, a 5 godina mentorica i voditeljica djece u dobi od 8. do 11. godine u istome odredu. Već dvije godine volontiram na Liburnia film festivalu, a radila sam i na festivalu za djecu Tobogan na radionici animiranog filma u Art-kinu. Oni su me potaknuli da sama krenem u animacijske vode. Volim alternativu, kulturu, glazbu, fanzine, šumu, more, putovanja… Moja je želja živjeti i raditi ukorak s djecom i mladima.”

Kruno: Od djetinjstva me vodila želja da pomažem drugima

Kruno Topolski 25-godišnji je magistar fizioterapije, kojeg je još od djetinjstva vodila želja da pomaže drugima, jednom kad naraste i „bude velik“. Dobitnik je dvije rektorove nagrade, za izvrsnost i volontera
godine, te je završio program cjeloživotnog obrazovanja Mladi u suvremenom društvu. Tijekom studija bio je aktivan student uključen u rad nekoliko organizacija, a obavljao je i funkciju predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci.
„Zalažem se za jednake šanse za sve, neovisno o međusobnim razlikama. Kao mlada osoba iz alternativne skrbi predan sam tome da otvoreno progovaram o poteškoćama s kojima sam se susretao kako bi razbio predrasude o ‘djeci iz domova’. Smatram da bi svijet bio daleko ljepše mjesto, puno ljubavi i razumijevanja, samo kada bi prihvaćali i uvažavali razlike te kada bi svakodnevno zastali i malom ili većom gestom nekome u blizini uljepšali dan.”

Gea: Mijenjanjem životnih navika promijenio mi se pogled na svijet

Geu Lukšić, 19-godišnjicu maturanticu i buduću brucošicu, često pitaju što je zanima i čime bi se htjela baviti.
„Svoje strasti počela sam pronalaziti već u prvom razredu srednje. Tada sam prvi put volontirala, što mi je otvorilo brojna vrata. Od sveučilišnih igara do filmskih festivala volontiranje mi je pružilo novi pogled na svijet, gdje se na rad i djelovanje ne gleda samo kroz novce već kroz druge dobrobiti. Volontiranje na filmskim festivalima mi je pružilo nova saznanja pa sam fotografiju i film zavoljela kao hobije, koje svakako želim uklopiti u svoje buduće zanimanje. Uz to u slobodno vrijeme čitam, što bi preporučila svakome tko se još traži, jer sam kroz knjigu upoznala brojne inspirativne ljude koji su me nadahnuli da se bavim ekologijom“, kaže Gea.

Voli prirodu, a voli i ljude i društvene aktivnosti, stoga se pronašla u ekologiji i djelovanju među ljudima.
„Mijenjajući svoje životne navike promijenio mi se pogled na svijet i način na koji se odnosim prema njemu. Koliko god mogu pokušavam djelovati i promijeniti i ono malo što mi je u mogućnosti. Znam da nisam sama u tome i brojni mladi ljudi mijenjaju svoja mišljenja o odnosu prema prirodi i ljudskom djelovanju. Ove godine su se odvili i brojni prosvjedi mladih za klimatske promjene čime se to i dokazuje. Nekoliko prijatelja i ja pokušali smo to pokrenuti i u Rijeci. Iako nije bilo puno interesa, ipak mislim da to nikoga ne bi trebalo obeshrabriti već potaknuti da sebe više promijeni i pokuša utjecati na druge.”

Program za mlade te građanski odgoj i obrazovanje

Međunarodni dan mladih obilježava se svake godine 12. kolovoza s ciljem podizanja svijesti o važnosti uloge koju mladi nose u društvu, o njihovim potrebama, mogućnostima i izazovima s kojima se svakodnevno susreću.

Nastao je na inicijativu Ujedinjenih naroda, a prvo službeno obilježavanje ovog dana zabilježeno je 2000. godine. Svake je godine naglasak na drugoj temi, a ovogodišnja je tematika transformacija obrazovanja. Dostupno, kvalitetno i inkluzivno obrazovanje ne smije biti privilegija, ono danas predstavlja temeljno ljudsko pravo svakog pojedinca te promiče razvoj kompetencija za cjeloživotno učenje i aktivno sudjelovanje u demokratskom društvu. Mladi predstavljaju stup našeg društva, resurs u koji moramo ulagati i ključna su karika kao pokretači promjena s ciljem poboljšanja položaja mladih u društvu. Suradnjom i sinergijom različitih sektora u području mladih doprinosimo stvaranju kvalitetnijeg okruženja za mlade.

Prema europskoj strategiji mladih potrebno je jačati i osnaživati lokalne i regionalne kapacitete u području rada s mladima kako bi mladi dobili priliku koristiti mogućnosti koje im se pružaju kao što su
primjerice građansko i političko sudjelovanje, volonterstvo, stvaralaštvo, poduzetništvo, sport te globalno uključivanje, čemu Grad Rijeka pridonosi kroz provedbu aktualnog Programa za mlade, ali i kroz provedbu raznih drugih projekata, kao što je uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u naše osnovne škole. Time Grad Rijeka pridonosi stvaranju ključnog preduvjeta za društveni angažman, poštivanje vlastitih i tuđih prava kao i za političku participaciju.