Ova manifestacija nastala je povodom obilježavanja Međunarodnog dana frankofonije, koji se na sličan način obilježava i u drugim gradovima u Hrvatskoj gdje djeluju francuski kulturni centri. Manifestacija pruža raznolikoj publici šaroliki program: izložbe, predavanja, kulinarske, filmske i glazbene večeri, a sve na temu francuske i frankofone kulture.

Izložbom fotografija Deana Miculinića u atriju HKD-a na Sušaku započinju Dani frankofonije. Manifestaciju će svečano otvoriti u ponedjeljak, 15. ožujka u 19 sati predstavnici Veleposlanstva Švicarske.

Izložba fotografija “Romanska Švicarska” nastala je u proljeće 2009. godine kao projekt suradnje između riječke i zagrebačke Francuske alijanse. Francuska alijansa Zagreb organizirala je za svoje članove putovanje u frankofonu Švicarsku od 13.04. do 19.04.2009. Riječki fotograf Dean Miculinić je namjenski na putovanju stvarao fotografske zapise s ciljem postavljanja izložbe tijekom „Dana frankofonije 2010. godine“ u Rijeci, Zagrebu te drugim gradovima diljem Hrvatske gdje djeluju francuski kulturni centri.

U utorak, 16. ožujka u Narodnoj čitaonicij prikazat će se animirani film Asterix nakon kojega će slijediti predavanje Milene Benini.

Dani frankofonije i francuske kulture u RijeciSrijeda, 17. ožujka rezervirana je za predavanje u Narodnoj čitaonici na temu kvebečke književnosti koje će voditi profesorica Evaine Le Calve-Ivičević. Iste večeri u Stereo dvorani u 21 sat nastupit će Vincent Gaffet uz prateći bend. Pjesme su spoj inventivnog, živopisnog pisanja, živahne muzike podržane klavirskom pratnjom ili harmonikom i dvobojem kontrabasa Sylvain Lacombe i bubnjeva Mathieu Cervera uz dirljive tonove violine ili mandoline Diega Meymariana. Vincent Gaffet bavi se glazbom od djetinjstva. Svira klavir, harmoniku, ukulele.

Također u srijedu počinje i Ciklus Frankofonskog filma u Art-kinu Croatia.

U četvrtak, 18. ožujka u MMSU Rijeka održat će se predavanje Seadete Midžić. U 21 sat u Jazz Tunelu počinje koncert mladog franscuskog kantautora Frédérica Lanza.

Detaljne informacije i program mogu se naći na stranicama Društva hrvatsko francuskog prijateljstva.