Međunarodna izložba „Damnatio Memoriae“ koja se bavi metodama brisanja sjećanja i mijenjanja povijesti, otvorena je sinoć u Zavičajnom muzeju Drenova kao dio programa 27 susjedstava projekta Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Izložbu postavlja udruga „Bez granica u suradnji“ s belgijskim Institutom Mondeanum, a otvorila ju je predstavnica Rijeke 2020 Branka Cvjetičanin.

“Damnatio memoriae” latinska je fraza koja u prijevodu znači “osuda sjećanja”, a kroz povijest je označavala formalnu osudu na javni zaborav, najčešće iz ideoloških pobuda.

Brisanje čitave povijesti naroda

Izložba „Damnatio Memoriae“, kako govori i sam naslov, pred posjetitelje postavlja temu sjećanja i pamćenja ili preciznije temu osude sjećanja i metode postupnog brisanja sjećanja, kao i načine na koje se ispisuju ili koji se koriste pri upravljanju kolektivnim sjećanjima.

Međunarodna izložba Damnatio Memoriae

Branka Cvjetičanin i Damir Medved na otvorenju izložbe „Damnatio Memoriae“

Kako se kroz vrijeme gubi istinitost, tako nastaje neki novi narativ i on se oblikuje prema potrebi onih koji ga ispisuju i upravljaju njime. Ova važna tema provlačila se kroz povijest, ali je i suvremena i važno ju je otvoriti“, navode organizatori.

Damnatio koristi različite metode lako prepoznatljive – od uništavanja obilježja, slika, simbola, spomenika, uklanjanje imena do velikih zamašnih ispisivanja novih povijesnih činjenica ili čak čitavih povijesti naroda.

90-ih izbrisano 45 godina naše povijesti

Izložba “Damnatio memoriae” progovara i o budućnosti pojma pacifizma koji se priziva iz zaborava potaknut pitanjem – što bi se dogodilo da se mirotvorstvo izbriše iz naših sjećanja?! Ova izložba ujedno predstavlja europskog partnera susjedstva Drenova, institut Mundaneum kao jedan od najznačajnijih arhiva Europe s početka 20. stoljeća. Mundaneum predstavlja reprezentni uzorak evolucije pacifizma kroz vrijeme u Belgiji s obzirom na to da je njen položaj između dvaju velikih sila dvaput rezultirao strašnim razaranjima. Kultura sjećanja bila je tada, kao i danas, ključna za razvoj belgijskog društva kao uključivog i multikulturalnog.

Izložbu postavlja udruga „Bez granica u suradnji“ s belgijskim Institutom Mondeanum

Izložbu postavlja udruga „Bez granica u suradnji“ s belgijskim Institutom Mondeanum

Društvo “Bez granica”, nositelj programa susjedstva Drenova uz pomoć Filozofskog fakulteta u Rijeci bavi se procesom eliminacije gotovo 2,8 milijuna knjiga iz RH tijekom 90-ih godina te sistematskim brisanjem razdoblja od 1945. do 1990. iz naše kolektivne svijesti. Kako navode, “otpisivano” je sve – od udžbenika za TIPSS, partizanskih monografija, do stručne literature na ekavici i brojnih knjiga za djecu. Pritom ističu da, kao i kod pretjerane primjene sredstava za čišćenje u higijeni, posljedice mogu biti pogubne – razvoj još jačih sojeva virusa ili u ovom slučaju pogubnih i retrogradnih društvenih koncepata.

Kalendar događanja

Predstava
 • 03.07. – 04.07.
 • (21:00)

“Kralj Edip” – klasik za nove generacije

Jedan od najnagrađivanijih umjetnika iz Cordobe, Luciano Delprato, ponudit će suvremeno čitanje klasične dramske literature te ovaj lektirni naslov mladoj publici....

Detaljnije

Obilazak
 • 04.07.
 • (10:00)

„Neboderi: Grad među oblacima“

Dođite poslušati priču o riječkim neboderima, saznajte kako aktivirati svoj krov uz savjete Sekcije, a na kraju ponesite uspomenu u obliku fotografije ili crteža s radionice skiciranja gradskih vizura....

Detaljnije

Predstava
 • 03.07.
 • (20:00)

Port of Dance: Viktor Černický “PLI”

„PLI“ kombinira 22 stolice i jednog posvećenog čovjeka. Na maloj platformi Viktor Černický odlučno ulazi u pokušaj neodređene konstrukcije, rekonstrukcije i dekonstrukcije svemira...

Detaljnije

Festival
 • 04.07.
 • (10:00)

U Harteru na Kvarteru, u epizodi: Ulični sport

Posjetitelje očekuje vođena planinarska šetnja do Žaklja, radionica urbanog penjanja, prezentacija Skateboard kluba Kvarner, urbana biciklistička tura od Konta do Hartere...

Detaljnije

Festival
 • 04.07. – 05.07.
 • (09:00)

Kantrida FKK 2020: Svečano otvorenje uz ponoćnu operu

Raznolikim programom na plaži Ploče, čiji će vrhunac biti ponoćna premijera “Opere Navale” Zorana Majstorovića, svečano će se otvoriti manifestacija Kantrida FKK 2020 ...

Detaljnije

Izložba
 • 05.07.
 • (11:00)

Likovna izložba “Pul Kaštela”

Na izložbi sudjeluju umjetnici iz svih krajeva Hrvatske, a od 2009. godine izložba je i međunarodnog karaktera....

Detaljnije

Skip to content