Kako bi zaštitili građane starije životne dobi, te bolesne i nemoćne, koji se smatraju najrizičnijim skupinama stanovnika u vrijeme epidemije korona virusa, Grad Rijeka financira dostavu besplatnih obroka do ulaza u stan za one najugroženije među njima. Dostavu je od ponedjeljka, 16. ožujka, počeo obavljati riječki Crveni križ, čiji volonteri u službenom vozilu Grada Rijeke potrebitima dostavljaju hranu i lijekove.

Crveni križ dostavlja hranu i lijekove zbog koronavirusa (8)

Ova akcija nije nova, već se nastavlja na redovni program Crvenog križa koji obroke dostavlja nepokretnim i teško pokretnim osobama. Osim toga, obroci se dostavljaju i građanima koji su već  korisnici određenih gradskih socijalnih mjera, a uz to su stariji od 65 godina života, imaju težu ili kroničnu bolest ili invaliditet, te žive sami ili im nitko od bližnjih ne može u ovo vrijeme osigurati redovite obroke.

Volonteri – dostavljači

Obroke za potrebite priprema Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka, a dostavljaju se jednom dnevno u doba ručka, u jednokratnoj i nepovratnoj ambalaži na dostavno mjesto ispred ulaznih vrata korisnika.

Obroci se dostavljaju i građanima koji su već  korisnici određenih gradskih socijalnih mjera, a uz to su stariji od 65 godina života, imaju težu ili kroničnu bolest ili invaliditet, te žive sami ili im nitko od bližnjih ne može u ovo vrijeme osigurati redovite obroke

Dostavljači obroka vidno su obilježeni znakom Crvenog križa kako ne bi bilo zabune o kome se radi. Osim toga, dostavljači – volonteri, opremljeni su zaštitnim maskama i rukavicama, te strogo poštuju pravila o držanju razmaka, dok razgovor s primateljima ograničavaju na ispod pet minuta. Nakon što posjete jednu zgradu, rukavice bacaju kako ne bi došlo do kontaminacije prilikom dodirivanja kvaka, ona ili rukohvata.

Crveni križ dostavlja hranu i lijekove zbog koronavirusa (8)

Gradsko društvo Crvenog križa prema narudžbi dostavlja osnovne životne namirnice (kruh, mlijeko i mliječni proizvodi, tjestenina, krumpir, riža, grah, palenta i sl.) nabavljene u trgovačkom lancu Plodine d.d. Rijeka, dok se lijekovi nabavljaju iz Ljekarne Jadran Rijeka. Dostava za građane je besplatna, pošto Grad Rijeka sufinancira troškove prijevoza hrane i lijekova do građana. Kupovinu i dostavu obavljaju isključivo ovlaštene osobe Gradskog društva Crvenog križa Rijeka – volonteri i zaposlenici koji nose službenu odjeću Crvenog križa.

Hrana je besplatna za korisnike socijalnih mjera, dok svi ostali plaćaju za nabavljene namirnice i lijekove. Iz Crvenog križa se mogu naručiti kuhani obroci za dostavu i to po cijeni od 20 kn za doručak, 35 kn za ručak i 30 kn za večeru, odnosno ukupno 85 kn za sva tri obroka.

Crveni križ dostavlja hranu i lijekove zbog koronavirusa (8)

 

Svakodnevna dostava

Pozivaju se građani kojima je potrebna dostava hrane i lijekova da se izravno obrate Gradskom društvu Crvenog križa Rijeka svakim danom od 8 do 18 sati, od ponedjeljka do petka na brojeve telefona 333-699 ili 333-493 ili 099/609 8395, a subotom i nedjeljom na dežurni telefon 217-599.  Za narudžbu i dostavu lijekova potrebno je uz ime i prezime pripremiti i matični broj osiguranja (nalazi se na zdravstvenoj iskaznici).

Društvo Crvenog križa Primorsko-goranske županije uspostavilo je i besplatnu telefonsku liniju 099 661 47 06 za pružanje podrške osobama u samoizolaciji ili karanteni

Crveni križ dostavlja hranu i lijekove zbog koronavirusa (8)

Osim navedenog, Društvo Crvenog križa Primorsko-goranske županije uspostavilo je i besplatnu telefonsku liniju 099 661 47 06 za pružanje podrške osobama u samoizolaciji ili karanteni. Građani mogu razgovarati s dežurnim volonterima svakodnevno od 12 do 20 sati.