Iznošenjem crnih balona kao spomen na žene koje su ubile bliske muške osobe i ukazivanjem na porast obiteljskog nasilja udruga U.Z.O.R. obilježila je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Ove godine smo odlučili da nećemo puštati crne balone kao prethodnih godina već ćemo ih postaviti na balkon Gradske uprave, te na balkon udruge U.Z.O.R.,  kao podsjetnik da problematiku nasilja nad ženama ne možemo pustiti, već je stalno prisutna i potrebno je kontinuirano ulagati napore u zajedničkoj borbi protiv nasilja nad ženama“, poručili su iz Udruge za zaštitu obitelji – Rijeka.

Obilježavanju su se pridružili i predstavnici Grada Rijeke, zamjenik gradonačelnika Marko Filipović i pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković.

Obilježavanje-Nacionalnog-dana-borbe-protiv-nasilja-nad-ženama-1

Manje prekršajnim, sve više kaznenih prijava

Predstavnici UZOR-a ističu kako je prisutan trend pada broja prekršajnih prijava za nasilje u obitelji i rast broja kaznenih prijava za nasilje u obitelji, što upućuje na zaključak da se zaštita žrtava nasilja u obitelji sve više ostvaruje u okviru kaznenog zakonodavstva. Veći broj kaznenih prijava je rezultat senzibilizacije i edukacije u svrhu prepoznavanja i pravilne kvalifikacije nasilnih ponašanja, a na koji način se počiniteljima nasilja u obitelji šalje jasna poruka o stavu države prema nasilju u obitelji.

Ne samo da je veći broj kaznenih prijava nego je značajno povećanje udjela žena žrtava nasilja; u 2019. godini je 29% više žrtava žena nego u 2018. godini. U prvih osam mjeseci 2020. godine ubijeno je 7 žena od strane bliskih osoba, što je 2 žene više nego u istom razdoblju prošle godine.

Svaka žena može postati žrtva

Žrtvom obiteljskog nasilja može postati svaka žena, bez obzira na dob, stupanj obrazovanja ili neke druge karakteristike. Sličnost žrtava jedino je u posljedicama izloženosti stresu i traumama. SOS telefon UZOR-ovog skloništa i savjetovalište za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji je 0800 333 883.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se od 2004. godine, kada ga je Hrvatski sabor proglasio u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine. Tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio je suprugu Gordanu Oraškić, njezinu odvjetnicu Harju Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec te teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Osuđen je na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina.