Umjetnička organizacija Kolektiv Igralke, poznata po predstavi “Bakice”, dovela je na scenu Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku novu riječku priču – dokumentarnu predstavu „Crna vuna“. Glavni protagonisti i suautori predstave su korisnici Udruge Oaza – udruge za beskućnike i socijalno ugrožene osobe, koji su pred riječkom publikom iznijeli svoja iskustva beskućništva.

Aktivistički pristup kazalištu

Igralke su ovim projektom dale prostor natrušćcima koji nikada nisu ni sanjali da će stajati pod svjetlima reflektora. Dojmljiva i snažna „Crna vuna“ primjer je kazališta zajednice koje u stvaranju i izvedbi profesionalne predstave uključuje članove određene zajednice, a takvo kazalište je u Hrvatskoj rijetkost. Igralke time dovode u Rijeku nove izvedbene forme, a u svom aktivističkom pristupu skupno osmišljenom kazalištu koriste kazalište kao prostor igre, okupljanja i ritual emancipacije.

Autori/ce i izvođači/ce predstave “Crna vuna” su Anđelko Bajčić, Zlatko Knežević, Svetlana Kukuljan, Divna Šainović te Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović i Vanda Velagić, uz Anju Sabol kao glumačku alternaciju.

Olja Lozica, osim što je suradnica za režiju i dramaturgiju, oblikovala je svjetlo i zvuk. Autor naslovne pjesme “Crna vuna” je Damir Urban, autorica videa Mara Prpić, a dizajner vizuala Oleg Morović.

Europski projekt Novi put

Produkciju potpisuju Kolektiv Igralke i Udruga Oaza, dok je nositelj projekta Grad Rijeka. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Grada Rijeke.

Premijera je izvedena u okviru završne manifestacije europskog projekta “Novi put – razvoj inovativnog programa socijalnog uključivanja beskućnika”. Prva repriza za širu javnost održat će se 11. travnja u 19:30 u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Ulaz je slobodan uz obaveznu rezervaciju mjesta na igralke.kolektiv@gmail.com.

Kolektiv Igralke

Riječki Kolektiv Igralke poznat je po dokumentarnoj predstavi “Bakice”, nastaloj prema prema svjedočanstvima siromašnih starijih žena koje u Rijeci preživljavaju skupljajući plastične boce.

Predstava, čija je svaka izvedba u Rijeci rasprodana, nastala je u programu Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, igra diljem Hrvatske (Kazalište Ulysses, INK Pula, Kotar teatar…), kao i na međunarodnim festivalima (Mladi levi u Ljubljani, Zoom festival u Rijeci). U svibnju 2022. godine Bakice će nastupiti i na jednom od najvažnijih europskih kazališnih festivala Theatertreffen u Berlinu.

Kolektiv Igralke čine diplomantice studija ‘Gluma i mediji’ u klasi Rade Šerbedžije i Lenke Udovički: Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol i Vanda Velagić.