Australian Open

U meču koji je trajao 2 sata i 31 minutu Čilić niti u jednom trenutku nije djelovao kao ozbiljna prijetnja Nadalu. Prvi servis mu je zatajio, samo 53 posto, a napravio je i 27 neprisiljenih grešaka više od svog protivnika.

Loše serviranje Čilića je pratilo od početka meča, u prvom setu imao je tek 49 posto prvog servisa, a Nadal nije propustio iskorititi niti jednu priliku koju mu je ponudio hrvatski tenisač, i sa dva “breaka” osvojio je set.

Čilić je malo popravio servis u drugom setu i nije bio u problemima sve do petog gema, kada je morao spašavati “break loptu”. Uspio se je izvući nakon što je dva puta zaredom otišao na mrežu i volejima uspješno poentirao. No, to nije bio kraj njegovim problemima, jer je već na sljedećem servis-gemu ponovno dopustio Nadalu da dođe do prednosti. Španjolski igrač došao je do dvije “break lopte” u nizu, Čilić je poravnao na 40-40, ali više od toga nije uspio i Nadal mu je oduzeo servis. Hrvatski tenisač mogao je vratiti izgubljeni servis kada je Nadal kod vodstva 5-4 servirao za drugi set, došao je do “break lopte” (30-40), tek druge u cijelom meču, ali Nadal se je uspio izvući i zaključiti set u svoju korist.

U trećem setu ponovno sličan scenario, kod 2-2 opet dvije “break lopte” za Nadala (15-40), ali hrvatski igrač odličnim udarcima sa osnovne linije zadržava svoj servis. No, Nadal dolazi do “breaka” u sedmom gemu i to nakon jedne sporne sudačke odluke. Nakon toga više nije bilo povratka za Čilića.

Bio je to drugi međusobni dvoboj Čilića i Nadala, a omjer je sada poravnat na 1-1, jer je 2009. u polufinalu turnira u Pekingu Čilić slavio sa 6-1, 6-3.

osmina finala:
Rafael Nadal (Špa/1) – Marin Čilić (Hrv/15) 6-2, 6-4, 6-3